Граждани организираха протестно шествие в Благоевград срещу промяната в Плана за управление на Национален парк „Пирин”. За втори път жители на областния център настояха правителството незабавно да отмени решението си от 28 декември. Недоволните граждани поискаха и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Благоевград

Саша Войнова: "Искам да се запази природата в Банско. Не искаме да спираме развитието на туризма с тези протести, напротив, искаме и лятото там да се развива туризмът."

С плакати и възгласи "Спасете Пирин" недоволните граждани обиколиха централната част на града.

Стоян Мавродиев: "Притесняваме се от това презастрояване на парка. Ако беше причината за една втора кабинка, можеше да стане в рамките на предишните разрешения, така че притесненията ни са, че целта не е развитие на спорта или построяване на една кабинка - целта е продажбата на имоти."
Владимир Милушев: "Исканията ни не са се променили. Второто искане ни е изясняване на собствеността на концесионера и одит на дейността на концесионера."

Протестиращите бяха категорични, че протестите ще продължат, докато исканията им не бъдат чути. Подобни шествия имаше тази вечер в още 19 български града и 8 извън страната.