Протестът на кметовете на кметства, който по-рано бе обявен за утре, се отменя, след като премиерът Бойко Борисов насрочи среща за понеделник с представители на сдружението. Това съобщи кмета на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на националното сдружението на кметове на кметства.

Управниците на по-малки населени места настояват всяко кметство да има гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да превеждат в пълен размер средствата. Другото искане, което ще бъде обсъдено е да бъде върнат прага за пряк избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес.

Румен Стоянов - председател на Националното сдружение на кметове на кметства в България: Затова искаме и този закон, за да има някаква стабилност и коректност, че тези средства, които държавата ги дава на общините, стигат до най-малките населени места по предназначение, защото на този етап средствата заминават там, където кметове решат - големите кметове - и за малките населени места чухте примери от колеги може да няма нито една стотинка, това няма никакво значение.
​Кметове на малки населени места подготвят национален протест в София

​Кметове на малки населени места подготвят национален протест в София

Кметове от цялата страна излизат на протест утре пред сградата на Министерския съвет, за да настояват за финансова независимост от общините, както и з...