НОВИНИ

Протестът на лекарите от детската травматология в Пирогов получи силна подкрепа

След оставките вчера в Пирогов, днес кризата в детската травматология не намери компромисно решение. Обратното - и лекари, и родители на малките пациенти застанаха на протест пред Пирогов в защита на завеждащия детската травматология д-р Атанас Кацаров и неговите колеги. Според ръководството на болницата обаче, разпиляването на Детската травматология не може да се избегне. Директорът на болницата проф. Балтов заяви, че е създадена добра организация, за да не се наруши ритъмът на работа и грижите за децата.

Мария Чернева
от Мария Чернева Боряна Черганова
18:42, 28.02.2017
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Протестът на лекарите от детската травматология получи силна подкрепа в социалните мрежи. Някои от родителите, дойдоха и лично да я изразят.

Петя Стоянова, родител: "Не си представям как екип от мотивирани, млади, трудолюбиви лекари бива принуждаван да напусне, след като е поставен в условия, в които трудно може да работи."
Лидия Стоянова, родител: "Непрекъснато виждам как губим добри специалисти и е важно да се изразява гражданска позиция в оглед поне малкото лекари, които остават да бъдат мотивирани."
Десислава Кателиева, предс. на Нац. асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ: "Сега ние заставаме зад младите си колеги в Пирогов, които имат заслужени претенции, застрашен е начина им на работа с поредната реваншистка политика."

И лекарите специализанти, които също подадоха вчера заявление за напускане смятат предложената организация на работа заради ремонтите за неприемлива.

Д-р Николай Калчев: "Мисля, че не е това начинът деца, потокът детски пациенти да се смесва с възрастни, какъвто е планът. Децата да лежат в клиники за възрастни хора."
Д-р Златин Пенев: "Разхвърлянето на деца по отделения за възрастни според мен ще затрудни работата прекалено много, за да може да ние да си вършим ефективно работата и именно за това ние не искаме да работим при тези условия и напускаме."
Д-р София Фурсова: "Само си представете една ситуация, в която на един етаж са нашите малки пациенти заедно с възрастните хора, които са полиморбидни, тоест имат и други заболявания."
Д-р Златин Пенев: "Всичко това в момента е поредният прогресиращ хаос, който се случва и засяга както нашата работа, така и работата на пациентите."
Д-р Атанас Кацаров, началник на Клиниката по детска травматология към болница Пирогов: "Две години бяхме временно в детска операционна, две години. Знаете ли какво е това, всеки път инфарктясваш при операции."

Според новият директор обаче, е създадена достатъчно добра организация, за да не пострада работата на лекарите.

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов": "Не става дума изобщо за разпарчетосване и закриване на детската травматология, става дума за едно временно преместване в едни стаи определени точно за децата, някои от тях даже освежени през последните дни, за да могат те да имат спокойствието и възможностите да бъдат лекувани, както лекуваме възрастните травматологично болни."

Когато има нужда от ремонт, децата трябва да бъдат преместени смята и здравния министър, който определи реакцията на лекарите като емоционална и защити новия директор.

Д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването: "Този ремонт не е планиран от вчера. Онзи ден когато новият директор получи вписване в агенцията по вписвания, тоест той има два дена стаж и не може върху него са да се стоварва цялата отговорност за нещо, което е минало през тръжна процедура, нещо което е било с утвърдени планове, което е било подлагано на предварителни процедури."

Пирогов има достатъчно добри травматолози, които могат да заместят тези в детското отделение гарантира новият директор. Към болницата има множество желаещи млади лекари, които искат да специализират там. И за ръководството на болницата проблем с нормалния ход на работата няма да има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Александър Ненков, ГЕРБ
Избори 2017: Александър Ненков, ГЕРБ
UNITAB и FETRATAB в среща с министъра на земеделието и храните
UNITAB и FETRATAB в среща с министъра на земеделието и храните