Майките на деца с увреждания и хората, които ги подкрепят, и тази вечер се събраха пред Министерския съвет. Те обясниха, че ще продължат да протестират, докато парламентът не гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

София

Ден след оставката на вицепремиера Валери Симеонов протестът на майките на деца с увреждания, премина без скандирания, шествия и пътни блокади.

Вера Иванова: Тази оставка трябва да се гласува и да се приеме от НС. Това все още не е станало. Нас много пъти са ни лъгали и много пъти са ни прецаквали. За това ще настояваме до край Макар и вече не с блокади. Чисто символично ще седим всяка вечер тук докато това не се случи.

Протестиращите прибраха черните знамена и сложиха сиви шалове.

Вера Иванова: Символът на шала е, че малко може да посивее системата, когато хората се обединят и всъщност управляващите разберат кой им плаша заплатите и кой ги е избрал.
Димитрина Русева: Една от символиките на шала, е че лека по лека черния цвят започва да избледнява. Лека по лека започва да има светлинка в тунела, започва да се вижда.

Майките обясниха, че освен заради оставката на Валери Симеонов виждат светлина в тунела и и заради договорените промени в законодателството за хората с увреждания.

Илияна Маринова: Докато НС не гласува оставката на Валери Симеонов ще бъдем тук. И след това отново продължаваме на палатката, тъй като има още много реформи, които трябва да се случат за хората с увреждания.

Майките не очакват скоро да сменят черните тениски с бели шалове.