Протестът на опозицията в Белград приключи около 19.00 часа българско време. Лидерът на опозиционната партия "Двери" Бошко Обрадович даде ултиматум на властите до утре до 16.00 часа българско време да бъдат освободени задържаните за влизането в сградата на националната телевизия РТС. Той подчерта, че става дума за младежи на възраст между 18 и 20 години.

© БГНЕС

Обрадович поиска лидерите на опозицията да получат достъп до предаванията и новините на държавната телевизия. Той обеща опозиционните лидери да продължат с протестите до изпълняването на всички техни искания. Обрадович предупреди Вучич да не докарва в Белград своите поддръжници, защото това ще доведе до гражданска война.

„Сръбският президент Александър Вучич е луд, ако събере свои активисти и ги докара в Белград. Той искат гражданска война, но ние няма да участваме в това. Когато пак се съберем, няма да има връщане назад. Това е краят“, подчерта Обрадович.

Политическите страсти в Сърбия днес достигнаха своята кулминация след месеци на граждански протести, на които хиляди хора от Белград и останалите части на страната искаха оставката на корумпираното и авторитарно управление на Вучич.

Напрежение в Белград: Президентът Вучич под обсада

Напрежение в Белград: Президентът Вучич под обсада

Протестите в Сърбия срещу президента Александър Вучич ескалираха опасно близо до точката на кипене. Опозиционни лидери и демонстранти нахлуха снощи в...

Протестиращите снощи влязоха в националната телевизия РТС, за да изразят своето недоволство от липсата на отразяване на техните действия от контролираната от Вучич обществена медия.

Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович нареди да се използват специалните части. В Белград се разиграха сцени на насилие, има и арестувани.

Днес по обед Вучич направи изявление, в което обвини лидерите на опозицията – Бошко Обрадович и Драган Джилас, че са фашисти и олигарси. Той обеща да не предава властта, дори ако на улицата излязат стотици хиляди хора. Неговото пренебрежително и обидно отношение към гражданите даде допълнителен заряд на протестиращите, които обградиха президентството с жива верига. На моменти ситуацията беше много напрегната, стигна се до сблъсъци с жандармерията, но постепенно нещата утихнаха и протестиращите се отправиха към полицейските участъци, където бяха задържаните младежи.

Това даде възможност на обсадения Вучич да напусне сградата на президентството.