НОВИНИ

Протестът в Белград приключи, опозиционният лидер с ултиматум към властите

Протестът на опозицията в Белград приключи около 19.00 часа българско време. Лидерът на опозиционната партия "Двери" Бошко Обрадович даде ултиматум на властите до утре до 16.00 часа българско време да бъдат освободени задържаните за влизането в сградата на националната телевизия РТС. Той подчерта, че става дума за младежи на възраст между 18 и 20 години.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:47, 17.03.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света
протестът белград приключи опозиционният лидер ултиматум властите

Обрадович поиска лидерите на опозицията да получат достъп до предаванията и новините на държавната телевизия. Той обеща опозиционните лидери да продължат с протестите до изпълняването на всички техни искания. Обрадович предупреди Вучич да не докарва в Белград своите поддръжници, защото това ще доведе до гражданска война.

„Сръбският президент Александър Вучич е луд, ако събере свои активисти и ги докара в Белград. Той искат гражданска война, но ние няма да участваме в това. Когато пак се съберем, няма да има връщане назад. Това е краят“, подчерта Обрадович.

Политическите страсти в Сърбия днес достигнаха своята кулминация след месеци на граждански протести, на които хиляди хора от Белград и останалите части на страната искаха оставката на корумпираното и авторитарно управление на Вучич.

;

Протестиращите снощи влязоха в националната телевизия РТС, за да изразят своето недоволство от липсата на отразяване на техните действия от контролираната от Вучич обществена медия.

Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович нареди да се използват специалните части. В Белград се разиграха сцени на насилие, има и арестувани.

Днес по обед Вучич направи изявление, в което обвини лидерите на опозицията – Бошко Обрадович и Драган Джилас, че са фашисти и олигарси. Той обеща да не предава властта, дори ако на улицата излязат стотици хиляди хора. Неговото пренебрежително и обидно отношение към гражданите даде допълнителен заряд на протестиращите, които обградиха президентството с жива верига. На моменти ситуацията беше много напрегната, стигна се до сблъсъци с жандармерията, но постепенно нещата утихнаха и протестиращите се отправиха към полицейските участъци, където бяха задържаните младежи.

Това даде възможност на обсадения Вучич да напусне сградата на президентството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Изложба за Майкъл Джексън в Бон
​Изложба за Майкъл Джексън в Бон
Световен конгрес на ски учителите в Пампорово
Световен конгрес на ски учителите в Пампорово