НОВИНИ

Противниците на трудовата реформа във Франция отново излязоха на протест

Противниците на трудовата реформа във Франция, за която настоява президентът Еманюел Макрон, отново се мобилизират днес и в събота въпреки твърдата решимост на правителството да я превърне в закон възможно най-бързо. Приветстваната от работодателите реформа предвижда увеличаване на гъвкавостта в трудовите регламенти, по-специално чрез определяне на горна граница на обезщетенията при съдебни спорове за неправомерно уволнение, както и възможността за преговори без участието на синдикати в компании с по-малко от 50 служители.

противниците трудовата реформа франция отново излязоха протест
bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 21.09.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

На предишния протест на 12 септември по улиците на френските градове излязоха 223 000 души, според властите, а според организаторите - 500 000. Те протестираха срещу "социалните отстъпления", които ще предизвикат реформите на Макрон. Мобилизацията бе също толкова голяма, колкото и на първия ден на протести през март 2016 година срещу трудовия закон, който въпреки това беше приет от предходното правителство на социалистите.

Отново начело на протестите е един от основните френски синдикати, Общата конфедерация на труда - Се Же Те (CGT), с твърдото намерение да окаже натиск в навечерието на представянето на наредбите в министерски съвет, които ще влязат в сила почти незабавно.

Профсъюзите обаче са дълбоко разделени по въпроса как да действат срещу закона. Другите големи френски синдикати не призоваха към протести, дори против мнението на членовете си, някои от които ще се присъединят към днешните демонстрации. След синдикалната акция днес, в събота ще последва политическа акция, организирана в Париж от радикалната левица.

В понеделник на ход ще бъдат шофьорите на тежкотоварни камиони, обещаващи масова мобилизация, което поражда опасения от частична парализа в страната.

Държавният глава обаче няма никакво намерение да отстъпи от реформата, която е едно от ключовите обещания в предизборната му кампания. Правителството твърди, че трудовата реформа е лек срещу масовата безработица във Франция, достигаща 9,6 процента, спрямо средно 7,8 на сто в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любовни уравнения в разкази
Любовни уравнения в разкази
БДЖ осигурява над 5 600 допълнителни места във влаковете за почивните дни
БДЖ осигурява над 5 600 допълнителни места във влаковете за почивните дни