НОВИНИ

Противоречиви коментари за концепцията на Каракачанов за интеграция на ромите

Концепцията за интеграция на ромите, която вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов оповести, срещна противоречиви коментари в парламента. НФСБ и Атака посочиха, че предложенията до голяма степен повтарят техни тези. Най-остра беше реакцията на ДПС, които я определиха като противоконституционна. Според БСП и ДПС с тези предложения целта на ВМРО е да си повиши рейтинга преди евровота. Вежди Рашидов от ГЕРБ смята, че е нужно да има допълнителни правила за решаване на проблемите.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:09, 07.02.2019
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

По-строг контрол на социалните помощи, премахване на гетата, полагане на общественополезен труд, ограничаване на раждаемостта с държавни средства, доброволни отряди към МВР в борбата с битовата престъпност. Това са част от предложенията в концепцията на ВМРО. Партньорите в коалицията "Обединени патриоти" - НФСБ и Атака не скриха, че предложенията не са обсъждани с тях, както и че тези идеи отдавна фигурират и в техните програми. Валери Симеонов отправи и конкретна забележка.

Валери Симеонов - ПГ на "Обединени патриоти",НФСБ: Едно нещо не ми харесва само, че прекалено е насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос, което не е редно. От същите недъзи страдат и други етноси, включително и някои представители на нашата българска народност.
Явор Нотев - ПГ на "Обединени патриоти", Атака: Все пак ще ми се, за да вземем общо и полезно за всички решение, това да бъде коментирано и да излезем с общо становище на парламентарната група.
;

От ДПС напомниха, че всички се раждаме с равни права. Категорични са, че предложенията на Каракачанов противоречат на конституцията.

Джейхан Ибрямов - ПГ на ДПС: Това е философията на нацизма, това е програмата на хитлеризма от 30-те години на миналия век. Всички тези действия, които наблюдаваме в последно време отдалечават България от европейския й път, от това, че сме членове на НАТО и всички демократични принципи, които ние отстояваме.
;

Ако се спазват съществуащите закони за интеграцията на ромите, проблемите ще се решават много по-лесно, убеден е Таско Ерменков от БСП.

Таско Ерменков -ПГ на "БСП за България": Ако спазваме закона, ако си следим нещата,които трябва да бъдат по съществуващите закони, в това число и децата да ходят на училище, което е предвидено, когато се отпускат социални помощи, и за работа, и за всички тези неща, не е необходимо да правим фойерверки с допълнителни изисквания.
;

Като отказа коментар по конкретните предложения, Вежди Рашидов се позова на френския опит по отношение на социалните помощи.

Вежди Рашидов - ПГ на ГЕРБ: Френската държава 8 месеца дава възможност за социални помощи. До тогава трябва да си търсиш работа и на осмия месец, ако декларираш, че не си намерил работа, спират да ти дават. Така че някакви правила трябва да се създадат. Знаете, всичко,което отива за фалшивите социални осигуровки е от гърба на вас, които работите.

Депутатите обещаха по-конкретни оценки, след като се запознаят обстойно с концепцията.


Вицепремиерът Красимир Каракачанов отговори на отправените критики. На НФСБ и Атака каза, че според него партньорите в "Обединени патриоти" трябва да се подкрепят, а не да се ревнуват. Категорично отхвърли твърденията на ДПС, че идеите в концепцията съвпадат с философията на нацизма и хитлеризма.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Къде виждате нацизъм или какви бяха там другите определения, които една камара НПО-та, които 20 години се храниха с тази тема и бяха похарчени над 1 млрд. лв., а резултатите са лоши. Техните ли критерии трябва да са важни за мен, тези, които се хранят от темата или тези на обикновения българин, който всеки ден страда от тези проблеми. По отношение на изборите. Извинявайте, всяка година има избори. Това означава ли, че никой не трябва да прави нищо, защото някой може да му дойде на акъла да каже, че това нещо се прави по предизборни причини.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между Франция и Италия: Париж отзова посланика си в Рим
Напрежение между Франция и Италия: Париж отзова посланика си в Рим
Конференция за състоянието на армията събра президента и министъра на отбраната
Конференция за състоянието на армията събра президента и министъра на отбраната