НОВИНИ

Противоречиви причини за спряната евакуация на цивилни в Алепо

Евакуацията на цивилни от Алепо е спряна, причините са противоречиви. Руски източници твърдят, че операцията по извеждането на бойците и техните семейства от района е завършена, оръжие са предали около 3 500 бунтовници.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:01, 16.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Сирийските власти и бунтовниците взаимно се обвиняват, че не са спазили условията на сделката, договорена по-рано през седмицата.

Една от посочените причини за прекратяване на евакуацията от Алепо е откритият минометен огън по конвоите с цивилни. Сирийски военен източник твърди, че бунтовниците вземат със себе си пленници и оръжия. По думите на представител на Световната здравна организация извеждането на цивилни е спряно по нареждане на руското военно командване, без да се посочи причина. Руският център за помиряване на враждуващите страни пък твърди, че бойците и техните семейства вече са напуснали района.

Турция изрази готовност да даде подслон на евакуираните. Турските власти изграждат палатков лагер в сирийската провинция Идлиб. Случващото се в Алепо предизвика вълна от съпричастност.

Миа Биран, организатор на протеста в Ерусалим: "Вярно е, че това се случва в Сирия през последните 5 години. Крещящото мълчание на света, и на Израел включително, е нещо, което вече не може да се търпи".

По последни данни от Алепо са изведени около 7 500 души. В града се предполага, че остават не по-малко от 50 000 хиляди. Путин обяви, че Москва и Анкара започват посредничество за нови преговори между сирийската власт и опозицията в Казахстан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Растат ли шансовете за съставяне на правителство?
​Растат ли шансовете за съставяне на правителство?
Община Банско трудно събира дължимите от англичани данъци
Община Банско трудно събира дължимите от англичани данъци