Палестинците отхвърлиха плана на Доналд Тръмп. Палестинският президент Махмуд Абас го определи като "конспирация". Противоречиви са и световните реакции. ООН и Амнести интернешънъл възразиха срещу предложението на Вашингтон. Засега ЕС и европейските държави са сдържани в реакциите си. Днес в палестинските територии е "Ден на гнева". Антиамерикански демонстрации има и в други арабски държави, както и в Турция.

Абу Дис - според плана на Тръмп бъдещата палестинска столица трябва да е разположена тук. Предградие на Ерусалим, намира се на около километър и половина от историческия център.

Махмуд Абас - президент на Палестинската автономия: Ерусалим не е за продан. Нашите права също. Тази конспиративна сделка няма да мине.

Определяната от Тръмп "сделка на века", палестинците нарекоха "сделка на срама".

Субхи Ауая - жител на Газа: Не признаваме сделката, както не признаваме Америка и Израел. Всеки човек си избира вярата.

Сделката има и икономически измерения, подчертаха от Белия дом. За палестинците те са - 1 милион нови работни места през следващите 10 години, инвестиране на 50 милиарда долара в новата държава и утрояване на брутния ѝ вътрешен продукт.

Махер - жител на Рамала: Парите не са всичко. Имах земя, но я взеха и построиха израелско селище. И каква е тази сделка, като не мога да върна земята си?
Джаред Кушнер - съветник на Доналд Тръмп: Отхвърлят плана преди да са го видели. Намирам това за глупаво.

Това е последният шанс за палестинците, предупреди Джералд Кушнер - зет, съветник на Тръмп за Близкия изток и архитект на плана. Твърди се, че започнал да го изготвя от 2017-а.

Критици на американския президент твърдят, че моментът на представяне не е случаен. Съвпада с процеса по импийчмънт на Тръмп и разследването за корупция на Нетаняху. И двамата са в битка за преизбирането си. Нетаняху през март, Тръмп - през ноември.