Лидерите на страните от Европейския съюз се събират днес в Брюксел, за да обсъждат разпределието на важните постове - председателските места в Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет.

Какви са очакванията? Вижте повече в прякото включване на кореспондента ни от Брюксел Десислава Апостолова.

Довечера предстои да бъде направен анализ на резултатите от евровота и лидерите в ЕС да представят своите позиции за бъдещото разпределение на постовете.

Най-важният от тях е този на председател на Европейската комисия, а основните противоречия се създават относно процедурата по избора му. Досега тя е кандидатурата се избира въз основа на изборните резултати, но на този етап няма консенсус нито за процедурата, нито за личността на новия председател.

Премиерът Борисов ще участва в работна вечеря на лидерите на ЕС в Брюксел

Премиерът Борисов ще участва в работна вечеря на лидерите на ЕС в Брюксел

Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в неформалната работна вечеря на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз в...

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е против процедурата за председател на ЕК да бъде избиран водещ кандидат на най-голямата парти. Според него, това трябва да е политик, заемал премиерски или поне министерски пост.

От своя страна, германският канцлер Ангела Меркел побърза да застане зад лидера на ЕНП Манфред Вебер и да потвърди, че той е водещ кандидат за ЕК, което Макрон обаче отрече.

Холандският премиер Марк Рюте е другата важна фигура в средите на либералите, който също се е обявявал неведнъж против процедурата за избор на водещ лидер.

Общата цел на лидерите е избирането на председател на ЕК да стане още през юни, но предстои да видим дали това ще бъде възможно.

Какво казаха кандидатите за председател на Европейската комисия?

Какво казаха кандидатите за председател на Европейската комисия?

В дебат Манфред Вебер (Европейска народна партия), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформи...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019