Македония получи покана за преговори за членство в НАТО на днешната среща на върха на Алианса. На нея съюзниците постигнаха съгласие да спазят ангажимента за увеличаване на разходите за отбрана до 2% до 2024 г. Президентът Тръмп посочи и нова цел - 4%.

Македония ще стане 30-ата държава от пакта, когато приключат процедурите около утвърждаването на споразумението между Скопие и Атина. Това показва, че вратите на НАТО остават отворени, добави Столтенберг.

В края на деня напрежението между лидерите все пак беше разсеяно, след като беше подписана декларация за увеличаване на разходите за отбрана.

Румен Радев - президент на България: Атмосферата на срещата на НАТО не е от най-приятните. В момента всички лидери са в сконфузено състояние, защото всеки мисли колко сериозен е президентът Тръмп в своето намерение да поиска 4 процента за отбрана. Но пак казвам НАТО не е борса за покупка на сигурност.
Тръмп вдигна напрежението в НАТО заради бюджета за отбрана на страните от ЕС

Тръмп вдигна напрежението в НАТО заради бюджета за отбрана на страните от ЕС

В Брюксел започна двудневната среща на върха на НАТО. Българската делегация се води от президента Румен Радев. Разходите за отбрана са една от чувстви...

Най-притеснен от разногласията между европейските лидери и президенът на САЩ Доналд Тръмп беше генералният секрерат на Алианса Йенс Столтенберг.

Йенс Стотенберг - генерален секретар на НАТО: Мисля, че първо трябва да стигнем до 2%. Да се съсредоточим върху това засега. Затова сме се договорили, това е ангажиментът и добрата новина е , че вървим в тази посока. През 90-те бях министър на финансите на Норвегия и бях добър в рязането на отбранителните бюджети. Но тогава напрежението спадаше, сега се покачва. Затова щом режем разходи за отбрана, когато напрежението спада, трябва да можем да ги увеличаваме, когато то расте, както е сега.

От Външното ни министерство приветстваха решението за поканата на Македония за кандидатура в НАТО. В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов поздрави колегата си Зоран Заев и допълни, че това е още една постигната цел, поставена по време на българското европредседателство.

Борисов: Още една цел е изпълнена с поканата за членство на Македония в НАТО

Борисов: Още една цел е изпълнена с поканата за членство на Македония в НАТО

Много добри новини от Брюксел. НАТО официално отправи покана към Македония за стартиране на преговорите за присъединяване към Алианса. Това написа мин...