НОВИНИ

Протоколите за лекарства, отпускани от НЗОК, ще се издават за цяла година

С промени в реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания, пациентите ще могат да получават протоколите си за цялата календарна година, а не както досега за шест месеца. Тази промяна обаче няма отношение към рецептите, издавани от общопрактикуващите лекари. Така че пациентите все още ще трябва да посещават джипито си на всеки 3 месеца, за да получат рецепта за безплатното или лекарството с доплащане от аптека, работеща с Касата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:01, 13.02.2020
Чете се за: 00:23 мин.
У нас
протоколите лекарства отпускани нзок издават цяла година

Досега пациенти с хронични заболявания като диабет тип 1, например, на всеки 6 месеца трябва да посещават своя ендокринолог за издаване на нов протокол, който да заверят в Здравната каса, след това да го представят на личния си лекар, който да издаде рецепта за пред аптека. С промените пациентът вече ще може веднъж в годината да посети съответния лекар специалист и да получи годишен протокол.

Промяната е в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания.

От НЗОК заявяват, че промяната е изцяло в полза на пациентите, като тя отразява възможността протоколите за предписване на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания да се издават в количества за не повече от 365 дни по преценка на лекаря специалист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работник беше затрупан в тунел „Железница
Работник беше затрупан в тунел „Железница"
Започва строителството на участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман
Започва строителството на участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман