НОВИНИ

Процедурата по евентуалното предаване на Карлес Пучдемон може да продължи месеци

Карлес Пучдемон се остави в ръцете на белгийското правосъдие. Той и още 4-ма бивши министри днес отидоха доброволно до полицейско управление в Брюксел. Очаква се още тази вечер отстраненият премиер на Каталуния и останалите четирима каталунски политици да бъдат разпитани от съдия-следовател.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:49, 05.11.2017
Чете се за: 02:04 мин.
По света

Какви са сигналите, които идват от Белгия - ще върнат ли Пучдемон на Рахой? Това - засега знае само белгийският съдия-следовател, в чиито ръце е съдбата не само на каталунските политици. А днес стана ясно, че Карлес Пучдемон все пак ще оглави листата на своята Каталунска европейска демократическа партия на регионалните избори в испанската област на 21 декември. А минути след като стана ясно, че той и бившите му колеги са се предали, в телевизионно интервю министърът на вътрешните работи на Белгия - Ян Ямбон, каза "Мадрид стигна твърде далеч, къде е Европа?". До включването Европа, която от самото начало смята каталунската криза за вътрешен казус на Испания, не беше реагирала.

Ден на протести и в Мадрид, и в Барселона. Денят в Барселона започна с демонстрация в подкрепа на задържаните каталунски политици. Събралото се множество носеше плакати, на които Пучдемон и компания бяха изобразени като политически затворници и скандираше свобода. Около 40 хиляди души в Билбао - най-големият град в Баската автономна област, също се събраха днес, за да изразят възмущението си от действията на Мадрид спрямо Каталуния. А за първи път за този час, в Мадрид е планирано шествие в подкрепа на каталунските лидери.

Явно протестите ще бъдат ежедневие до местните избори на 21 декември. Според последните социологически проучвания просепаратистките партии ще спечелят вота. Но няма да могат да си гарантират абсолютно мнозинство. "Републиканска левица на Каталуния" на бившия вицепремиер Ориол Жункерас печели най-мнофо - 45-46 мандата в 135 местния парламент.

Каталунска европейска демократическа партия " на Карлес Пучдемон може да разчита на 14-15 мандата, а радикалната "Кандидатура за народно единство" - 7-8 мандата. Това сумарно означава за ПРОсепаратистките формации 66 до 69 места, за мнозинство се изискват 68. На другия полюс - Антисепаратиските партии - Центристите от партия "Граждани" биха получили 27-28 мандата, "Социалистическа партия на Каталуния" - 19-20, а местното подразделение на управляващата "Народна партия" - 10-12. Като цяло това е по-добро представяне в сравнение с изборите от 2015. Допитването е проведено между 30 Октомври и 3 Ноември, в него са участвали 1233 души. Сондажът е извършен от изследователския център ГАД 3, по поръчка на местното издание Ла Вангуардиа.

;

9 часа и 17 минути - това е часът, в който Карлес Пучдемон и бившите му четирима колеги се предават на властите в Белгия.

Жил Дьожомеп, говорител на прокурора на Брюксел: Тази сутрин петимата издирвани от испанските власти се предадоха в полицията. В съответствие с белгийската процедура, сезираме съдия-изпълнител, който трябва да изпълни Европейската заповед за арест. Съдията може да откаже да изпълни заповедта, да ги арестува или да ги задържи, но да ги пусне под гаранция или друго условие.

В 9 часа и 17 минути, но утре - 24 часа по-късно, решението на съдия следователя трябва да е ясно. Ако той реши да арестува Пучдемон и компания Белгия ще разполага с до 60 дни да ги върне на Испания. Ако те обаче нямат правни възражения, това може да се случи много по-рано. Брюксел би могъл да реши и да не ги предава на Испания, ако сметне, че подобно действие ще наруши някои от основните им човешки права.

Политическа, религиозна или расова дискриминация, както и опасения от несправедлив процес също са повода за отказа. Освен това е европейското законодателство има списък с 32 юридически положения за изпълнение на европейската заповед за арест. Нито едно от тях не е свързано с бунт или подстрекателство към размирици, каквито са обвиненията на испанската прокуратура. А в Испания - в Барселона отново одобриха действията на Пучдемон.

Рамон Пуйол, каталунец: Правилна постъпка, така иска да покаже, че не е беглец, че иска правосъдие, но независимо. Ясно, е че тук, в Испания, съдебната система не е независима.
Каталунец: Мисля, че всичко е част от предварително замислена стратегия. Сега просто трябва да чакаме и да видим какво ще реши белгийският съдия, както и следващите стъпки на Испания.

А в Мадрид се готви за демонстрация в подкрепа на задържаните каталунски лидери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биопроизводството на гъби шийтаке става все по-популярно
Биопроизводството на гъби шийтаке става все по-популярно
Българските ски курорти са в топ 10 на Европа
Българските ски курорти са в топ 10 на Европа