НОВИНИ

Процедурата по импийчмънт на Тръмп влиза в нова фаза

Отстраняването на президента Доналд Тръмп премина в следващата си фаза - Камарата на представителите гласува резолюция, с която даде зелена светлина на процедурата в Сената. Сега Горната камара, доминирана от републиканците, партията от която е държавният глава, ще решава съдбата на Тръмп.

bnt avatar logo
от БНТ
06:38, 16.01.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Резолюцията с двете обвинения срещу Доналд Тръмп - злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса, беше одобрена с 228 гласа "За" и 193 "Против", като разпределението беше основно по партийна линия. Според демократите това е исторически момент.

Нанси Пелоси, председател на Камара на представителите: Днес творим история. Когато служителите минат по коридора, те ще прекрачат исторически праг като връчат статиите за импийчмънт на президента на Съединените щати - за злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

След като беше подписан, документът беше внесен в Сената. Според лидера на Горната камара Мич Маконъл, той може да създаде опасен прецедент.

Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената: Президентският импийчмънт може би е най-тежкият процес, заложен в Конституцията ни. Той отменя вота на хората по време на избори. И поставен по този начин - нечестно и прибързано, разяжда нашите институции. Вреди на националното единство и на практика гарантира, че в бъдеще, която и да е партия да има мнозинство в камарата на представителите, тя ще се чувства свободна да отстрани президента, ако не го харесва.

Макконъл очерта и следващите няколко стъпки в процедурата, която фактически ще представлява съдебен процес. Сенаторите ще влязат в ролята на съдебно жури. Назначена е и специална колегия от седем демократи. Днес те ще представят официално обвиненията срещу Тръмп в Сената. Очаква се той да започне следващия вторник. Източник, близък до сенаторите, заяви, че не се очаква процесът да продължи повече от две седмици. Тръмп е третият в историята на САЩ държавен глава, който ще премине през подобен процес.

Президентът реагира гневно в Туитър и заяви, че сега Сенатът трябва да върши работата на Камарата на представителите. Процесът по отстраняването му започна след телефонен разговор с украинския му колега Володимир Зеленски. Предполага се, че Тръмп е упражнил натиск върху Киев да започне разследване срещу Хънтър Байдън - син на Джо Байдън, кандидат на демократите за Белия дом и смятан за основен съперник на Тръмп на предстоящите през ноември президентски избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна бурна нощ на протести в ливанската столица
Поредна бурна нощ на протести в ливанската столица
Повдигат обвинения по разкритата схема за имотни измами
Повдигат обвинения по разкритата схема за имотни измами