НОВИНИ

Внасяме чужденци за летния сезон

Правителството реши да се облекчи режимът по наемане на работници от трети страни като Украйна и Молдова.

bnt avatar logo
от БНТ
15:36, 08.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Отпадат изискванията за предоставяне на документи за образование в консулствата. По думите на вицепремиера Валери Симеонов, туристическият бранш се нуждае от 25 хиляди души, а към момента вече има близо 6000 души, договорени да работят на българското Черноморие.

Валери Симеонов - вицепремиер: То няма кого да дъмпингираш или на български тя, няма кого да изместят тези чужденци, девизът на туристически сезон 2017 година, девизът на всички собственици на фирми, които се занимават с туризъм е следният - назначавайте всичко, което мърда, разбирате ли, няма хора за работа
;

Ще се улесни и процедурата за даване на достъп до пазара на труда за висококвалифицирани чужди специалисти за получаване на Синя карта на ЕС, без да се засягат правата на българските работници.

С новите текстове ще отпадне изискването работодателите да представят документи за образование, специалност, правоспособност, професионална квалификация и опит на чуждите работници, които искат да наемат за сезонна работа до 90 дни в рамките на 12 месеца. Премахва се и изискването към представената обосновка за краткосрочно наемане на чужденци да се прилагат копия от обяви в интернет, местни и национални медии.

Промените ще дадат възможност на работодателите в туристическия сектор да наемат своевременно необходимата им временна и краткосрочна работна сила, като се запази качеството на предлаганите услуги и ръстът на чуждестранните туристи в България.

С други промени в Правилника се намаляват документите за получаване на решение от Агенцията по заетостта за достъп до висококвалифицирана заетост за работници от държави извън ЕС във връзка с получаването на Синя карта. Ще отпадне задължението работодателите да представят справка-декларация за работещите във фирмата граждани на трети държави, наети с трудов договор.

Притежателите на Синя карта на ЕС са заети предимно в сектора на информационните и комуникационните технологии, който има висок потенциал за развитие и облекчаването на процедурите ще подпомогне осигуряването на необходимите кадри, каквито липсват на българския пазар на труда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последици от поройния дъжд в Русе
Последици от поройния дъжд в Русе
 Гласуваха таксaта за почасово обучение в детските градини
Гласуваха таксaта за почасово обучение в детските градини