НОВИНИ

Процесът срещу Огнян Донев

В Софийския градски съд започна делото срещу бизнесмена Огнян Донев за укриване на данъци. Заедно с него подсъдим е съдружникът му Борис Борисов. Обвинението е за борсови сделки, най-старите отпреди 10 години, с които според прокуратурата, хазната е ощетена с над 70 млн. лв. За сумата беше внесен и граждански иск от министъра на финансите.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:20, 29.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Процесът започна с едночасово четене на обвинителния акт. Делото ще се гледа по съкратена процедура. По искане на защитата съдът ще изслуша само един свидетел и вещите лица. Другите разпити ще се ползват от досъдебното производство. Огнян Донев заяви, че не е нарушавал закона.

Факт е и съм много доволен, че сме създали бизнес, който независимо от 4-годишното малтретиране не доведе до съществени резултати, успяхме да запазим всичките 10 хиляди работни места на наши служители.

Преди да даде ход на делото, съдия Даниела Борисова охвърли искането за отвод. Според прокуратурата тя е предубедена, след като веднъж прекрати делото и им го върна, заради процесуални нарушения.

Друг мотив беше, че процесът не е насрочен бързо. Защитата контрира, че обвинението цели да си избери съдебен състав, защото не харесва сегашния. И че ако има забавяне - то е в разследването - повече от 3 години. Прокурорът обясни, че делото било сложно

Димитър Петров - прокурор: Експертизата, експертизата, не само тя, всички действия, имаше и връщане от съда, в което трябваше да се изпълнят указанията. Както чухте, става дума за много фирми с големи суми.

Процесът беше отложен за март. Защото защитата на Донев, а и прокурорът бяха заети следобед, с насрочено отдавна заседание, по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев. То продължава с разпит на свидетели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 29 януари
Новините в 100 секунди на 29 януари
Коментари на вицепремиерите за кандидатурата на Меглена Кунева
Коментари на вицепремиерите за кандидатурата на Меглена Кунева