Делото срещу бившия заместник-кмет по транспорта в Столичната община Евгени Крусев ще започне по същество през есента. Това стана ясно днес по време на разпоредителното заседание по делото в Специализирания съд. Крусев е предаден на съд за нарушаване на Закона за обществени поръчки и ощетяване на Столична община с близо 920 хиляди лева.

В съдебната зала стана ясно, че не са открити процесуални наршуния в обвинението и делото срещу бившия заместник кмет Евгени Крусев може да стартира с разпит на свидетели. Според държавното обвинение в периода от 27 юни до 5 декември 2018 г. Крусев е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи Груп" АД за обществена поръчка, свързана с ремонта на релсовия път на улица "Граф Игнатиев".

Евгени Крусев, бивш заместник кмет на София: Аз мога да кажа, че съм се ръководил в своите действия само и единствено от интересите на общината и обекта да се изпълни по максимално качествен начин.

Според държавното обвинение с действията си Крусев е ощетил общината с близо 1 милион лева. Според защитата няма нарушение на закона за обществените поръчки, а подложката, използвана при ремонта, била по-добра и по-евтина. По този начин Столична община спестила пари.

Евгени Крусев, бивш заместник кмет на София: Изследванията, които са правени, показват, че релсовият път е в абсолютно всички норми. Шумът и вибрациите спрямо предишното състояние на "Граф Игнатиев" са намалени в пъти. Релсовият път отговаря на всички норми за безопасен, безшумен релсов път.

Предстои по делото да бъдат разпитани проектантите и служителите на "Метрополитен". Защитата ще поиска съдът да изслуша и комисията, която е изготвила становището, на базата на което Крусев е взел решение за подмяна на подложката на релсовия път.

Евгени Крусев на съд за 5 пъти по-малка щета от първоначално пресметнатата

Евгени Крусев на съд за 5 пъти по-малка щета от първоначално пресметнатата

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмета на Столичната община Евгени Крусев, завежда...