НОВИНИ

Проучване: Давано е средно по 40 евро за един глас на изборите у нас

240 хиляди души от общо 3 милиона гласуващи са били обект на контролиран вот. Това показват резултатите от проучвания на агенция "Маркет линкс" и катедрата по политология към Софийския университет. Проучванията са направени в края на миналата година, за да очертаят проблемите след последните местни избори на 25 октомври.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
22:32, 04.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
проучване давано средно евро един глас изборите нас

Според 50% от хората най-големия проблем на местните избори е бил купения вот и вотът под натиск. Купуването на гласове в най-голяма степен се осъществява в малките населени места, особено в селата - показва проучването. Над 60% от анкетираните казват, че това изкривява изборните резултати. Хората обаче смятат, че те не носят отговорност.

Добромир Живков - "Маркет линкс": Над 60 % от българите смятат, че това е основна отговорност на институциите. Ние сме тук, ние сме граждани, но основната отговорност за преодоляването на този проблем всъщност е на институциите.

Проучването на Софийския университет показва, че 13 % от хората са получили оферти за подаръци, пари или назначения. Почти 80% от тях са получили пари в брой. За проучващите е тревожен фактът, че освен всички, които признават, че е трябвало да докажат как са гласували има и 18 %, които твърдят, че никой не е искал от тях никакво доказателство.

Д-р Стойчо Стойчев-катедра "Политология"СУ "Св.Климент Охридски": Гласува се на доверие и това са хората, които са получили определена парична сума. От гледна точка на представителната демокрация, това е изключително проблематично, защото ако се гласува така на доверие. Това означава, че гражданите нямат друг стимул да отидат да гласуват освен парите, които им се предлагат

По шестобалната система хората са дали оценка малко над 3 на организацията и провеждането на изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация Еврика награди 47 ученици и студенти
Фондация "Еврика" награди 47 ученици и студенти
Художници с изложба за Левски
Художници с изложба за Левски