НОВИНИ

Проучване на ЕК показа, че двоен стандарт при храните има

Проучване на Европейската комисия в 19 държави членки, сред които е и България, показва, че някои продукти се различават по състав в различните държави, въпреки че са с еднакви опаковки. ЕК отпуска допълнителни средства за потребителските организации в държавите членки, които следят за двойния стандарт при храните. Кандидатстването е до 6 ноември тази година. Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:48, 24.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Според Еврокомисията Европа не е разделена на Източна и Западна по отношение на състава на хранителните продукти, но разлики в отделните държави има.

9% от тестваните продукти се различават по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е една и съща. Други 22% от продуктите с различен състав имат сходна, с малки разлики, лицева страна на опаковката.

Мина Андреева - говорител на Европейската комисия: Дори и само 9% да са продуктите с различен състав, ние не бихме искали никой гражданин в ЕС да се чувства втора ръка и затова предприемаме мерки.

Изследването е направено от Изследователския център на Европейската комисия. Взети са близо 1400 проби от 128 различни хранителни продукта в 19 държави от ЕС, сред които са България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Словакия, Словения, Унгария и други.

Сред тестваните продукти са детски храни и бисквити, шоколадова паста, кафе, газирани напитки, бира, маргарин, сладолед, зехтин, кисело мляко, замразени продукти, салами.

В 23 на сто случаите продуктите са с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% - разликите в състава им в различните страни от ЕС са съпроводени от различна лицева страна на опаковката.

Брюксел вече предприе законодателни мерки против двойния стандарт на храните. ЕК призовава и потребителските организации в държавите-членки да продължат да тестват продуктите. А за да подпомогне работата им, отпуска и допълнително финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът наложи вето върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
Президентът наложи вето върху Закона за устройството на Черноморското крайбрежие
​Седем доживотни присъди за серийния убиец от Кипър
​Седем доживотни присъди за серийния убиец от Кипър