Проучване на Европейската комисия в 19 държави членки, сред които е и България, показва, че някои продукти се различават по състав в различните държави, въпреки че са с еднакви опаковки. ЕК отпуска допълнителни средства за потребителските организации в държавите членки, които следят за двойния стандарт при храните. Кандидатстването е до 6 ноември тази година.

Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Според Еврокомисията Европа не е разделена на Източна и Западна по отношение на състава на хранителните продукти, но разлики в отделните държави има.

9% от тестваните продукти се различават по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е една и съща. Други 22% от продуктите с различен състав имат сходна, с малки разлики, лицева страна на опаковката.

Мина Андреева - говорител на Европейската комисия: Дори и само 9% да са продуктите с различен състав, ние не бихме искали никой гражданин в ЕС да се чувства втора ръка и затова предприемаме мерки.

Изследването е направено от Изследователския център на Европейската комисия. Взети са близо 1400 проби от 128 различни хранителни продукта в 19 държави от ЕС, сред които са България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Словакия, Словения, Унгария и други.

Сред тестваните продукти са детски храни и бисквити, шоколадова паста, кафе, газирани напитки, бира, маргарин, сладолед, зехтин, кисело мляко, замразени продукти, салами.

В 23 на сто случаите продуктите са с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% - разликите в състава им в различните страни от ЕС са съпроводени от различна лицева страна на опаковката.

Брюксел вече предприе законодателни мерки против двойния стандарт на храните. ЕК призовава и потребителските организации в държавите-членки да продължат да тестват продуктите. А за да подпомогне работата им, отпуска и допълнително финансиране.

КЗП започна проверката на храни и спиртни напитки за двоен стандарт в качеството

КЗП започна проверката на храни и спиртни напитки за двоен стандарт в качеството

Комисията за защита на потребители представи днес резултатите от проучване на пазара на храни и спиртни напитки в рамките на европейския проект за бор...