НОВИНИ

Ново проучване: Все по-малко млади българи планират да емигрират в чужбина

Все по-малко млади българи възнамеряват да напуснат страната и да потърсят щастието си в чужбина. Това показват резултатите от изследване, което цели да проучи какви са нагласите за бъдещето и ценностите на младите хора у нас. Проучването, обаче, показва и тревожни тенденции - голяма част от българите до 29-годишна възраст не обичат да четат, не бързат да започнат самостоятелен живот и не се интересуват от политика.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
11:35, 12.03.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Проучването е направено през 2018 година и обхваща българи на възраст от 14 до 29 години. Подобно изследване е направено и в още 9 държави от Югоизточна Европа.

Данните показват, че младите българи днес се чувстват граждани на света, но малка част от тях планират да напуснат страната. 61% заявяват, че нямат намерение да емигрират, а едва 4 на сто споделят, че много силно искат да се преместят в друга държава. За сравнение - през 2001 г. едва 14% са посочили, че не желаят да напуснат страната. Любопитна тенденция - понятието "изтичане на мозъци" днес не е съвсем актуално:

Доц. Борис Попиванов, Институт по социология "Иван Хаджийски": Във все по-голяма степен нараства емиграцията на ниско квалифицирани млади хора - това, което можем да наречем и сме нарекли в изследването "изтичане на ръце". Сред желаещите да емигрират липсват било политически, било етнически мотиви, да напуснат страната. Стремежът им е по-добро заплащане, по-добър живот.
;

Традиционно ниско е доверието на младите хора към институциите, изключение правят ЕС, президентската институция и полицията. Катастрофално нисък е интересът им към политиката - едва 7%. Половината от младежите у нас заявяват, че със сигурност не желаят политическа кариера.

Доц. Борис Попиванов, Институт по социология "Иван Хаджийски": Това е много тревожна индикация за бъдещи проблеми с възпроизводството на политическия елит, с онези бъдещи поколения, които ще ни управляват.
;

"Нищоправене" - тази дума пък описва как повечето младежи у нас предпочитат да си прекарват свободното време. Слушане на музика, гледане на филми и повече време със семейството и приятелите са любимите им дейности.

Доц. Сийка Ковачева, ПУ "Паисий Хилендарски": Всеки пети младеж въобще не чете в свободното си време, включително и тези със завършено висше образование - всеки десети не чете.

На този фон младите безработни, които активно търсят работа, са едва 7%. Интересни са факторите, които според тях помагат за намирането на работно място - на първо място е поставен късметът, следван от произхода и едва след това образованието.

;

Още една нова тенденция според проучването - все повече млади хора смятат да сключат граждански брак. Действителността, обаче, показва друго - 65% още живеят в дома на родителите си.

Първан Симеонов, "Галъп Интернешънъл": Младите у нас не бързат да пораснат, не бързат да приключат купона.

Традиционно данните за употреба на алкохол и цигари са притеснителни - 60% от 28-29-годишните пушат и близо 40 на сто пият поне веднъж седмично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интернет става на 30
Интернет става на 30
Икономическа полиция провежда акция в община Стрелча
Икономическа полиция провежда акция в община Стрелча