НОВИНИ

Провал на преговорите между Сърбия и Косово в Брюксел

Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи отказаха днес в Брюксел да седнат на една маса в рамките на поредната среща, организирана от върховния представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини. Първият дипломат на Европа, която посредничи за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, разговаря поотделно с двамата президенти. Предвиденото за утре и в неделя посещение на Вучич в Косово остава под въпрос.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:17, 07.09.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Поредният кръг на преговори между Вучич и Тачи в Брюксел не се състоя. Могерини, която си е поставила амбициозната задача до края на годината да има споразумение между Белград и Прищина, заяви след разговорите, че различията между двете страни остават.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика: Проведох няколко кръга от разговори с двамата в двустранен формат по всички въпроси, които са на масата. Трудностите остават. Вярвам в ангажимента на двамата президенти да продължат процеса и през следващите месеци да постигнат обвързващо споразумение за нормализация на отношенията в съответствие с международното право.
;

Могерини ще свика следваща среща между Вучич и Тачи по-късно този месец. Тя се надява тогава двамата все пак да седнат на масата на преговори, за да обсъждат съдържанието на споразумението между Сърбия и Косово. Брюксел все още не се е произнесъл категорично и за идеята за размяна на територии между двете страни.

Междувременно все още не е ясно дали плануваното за утре и в неделя посещение на Вучич в Косово ще се състои. Визитата изненадващо бе поставено под въпрос след информациите, че Прищина възнамерява да му попречи да посети язовира и водната централа Газивода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Вълчев обсъди с учители мерки срещу ранното отпадане на деца от училище
Министър Вълчев обсъди с учители мерки срещу ранното отпадане на деца от училище
Ще има още наказани по случая „Харманли“
Ще има още наказани по случая „Харманли“