НОВИНИ

„Приказки за саксофона" - поредният образователен концерт на Фортисимо Фамилия

В 11 часа и 30 минути в зала "България" започва поредният образователен концерт за деца от програмата на Фортисимо Фамилия - „Приказки за саксофона". Идеята - децата да се докоснат до класическата музика, се ражда преди пет години. В основата й стоят Максим Ешкенази, сценаристът Александър Чобанов и Софийската филхармония.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
09:09, 23.04.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Спектакълът ще пренесе малки и големи в света на един от най-характерните и запомнящи се музикални инструменти - саксофона.

Максим Ешкенази - диригент: "Идеята не е нова, нещо специфично. Такъв вид концерти съм правил в Америка много, много години. Сега пренесохме идеята в България, но я направихме по-добра. Също така съм взел и от опита на Лондонския симфоничен оркестър, комбинирал съм ги с българското обществено желание и сме направили една програма, която според мене прави най-хубавите детски концерти в България, ако не и в света."

На сцената на Зала "България" саксофонистът Димитър Льолев, заедно със своята джаз банда, ще запознае децата с прекрасния звук на различните видове саксофон-сопран, алто, тенор и баритон.

Александър Чобанов - сценарист: "Децата вече, ако дойдете на наш концерт ще чуете, те знаят кои са дървени духови инструменти, кои са медни духови, кои са струнни лъкови и т.н. Имат една доста богата култура. Децата са много благодатна публика!"

По традиция приказките ще разкажат актьорите, които този път са Иван Юруков и Мая Бежанска.

Иван Юруков - актьор: "Аз не за първи път съм част от тази програма, вече четвърта година работя за Фортисимо Фамилия и усещането за това да играеш пред деца е уникално, защото те са толкова откровени, толкова чисти, толкова попиващи и жадни за зрелище. Според мен всяко дете трябва да се докосне, да има шанс да се докосне до симфоничната музика."
Максим Ешкенази - диригент: "Ако има повече изкуство в училищата, в концертните зали за деца, аз смятам, че ще сме по-добро общество и всичко ще е по-добре в нашата страна."

Каква ли изненада са подготвили този път за малките слушатели, ще разберем по време на спектакъла "Приказки за саксофона", който започва в 11 и 30 в зала България!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маратон на четящите хора в регионалната библиотека Пенчо Славейков
Маратон на четящите хора в регионалната библиотека "Пенчо Славейков"
Над 1500 детски книги събра в кампанията си читАлнЯта пред Народния театър
Над 1500 детски книги събра в кампанията си читАлнЯта пред Народния театър