НОВИНИ

Провериха по сигнал кучкарника в Каменар

Преди дни две кучета в общинския приют във варненското село Каменар бяха намерени мъртви от природозащитници, решили да направят внезапна проверка в кучкарника. Според тях до смъртта на животните се е стигнало, след като при рязкото спадане на температурите и силния снеговалеж са били оставени без гледачи, без лекарско наблюдение, топлина и храна.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
19:14, 07.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Двете кучета от варненския общински приют са починали от заболяванията си, а не от студ и недохранване. Това показва по категоричен начин направената аутопсия.

"Извършена е аутопсия от ветеринарен лекар и на двете животни. Едното е починало от хронична бъбречна недостатъчност, а другото от инфаркт на десния лоб на белия дроб", обясни Николай Няголов от Община Варна.

Случаят с починали животни обаче поставя въпроса достатъчен ли е капацитетът на кучкарника и може ли при температури под нулата животните да оцеляват в открити халета. Огромен проблем е фактът, че в приюта няма аварийно захранване, смятат природозащитниците.

"Всяка година в зимния период горе спира токът, спира водата, получават се кризисни ситуации. Те са кризисни не само за животните, те са кризисни и за персонала", коментира Светла Димитрова - председател на "Анимал Хоуп Варна".

Само преди няколко месеца приюта в Каменар придоби нов облик. Закритите зали бяха напълно обновени, а откритите – частично ремонтирани. В момента общинския приют в Каменар е единствената алтернатива за болните, изоставените и агресивните кучета от региона. В момента капацитетът на приемника е за 170 животни, като за всяко от тях се полагат адекватни грижи - категорични са от Община Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в сградата на басейнова дирекция във Варна
Пожар в сградата на басейнова дирекция във Варна
Какво е било смешно през 19-и век
Какво е било смешно през 19-и век