НОВИНИ

Проверка на БНТ: Кабинката на лифта не може да се отвори отвътре

Държавната агенция за технически надзор проверява лифта на Витоша. След вчерашния инцидент на съоръжението, при който 5-годишно дете падна в движение, днес от агенцията заявиха, че проверените кабинки са изправни. Позициите на родителите и на "Витоша СКИ" остават непроменени - бащата казва, че злополуката е заради неизправност, а от фирмата твърдят, че е бил оказан натиск от пътниците на заключващото устройство на кабинката.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова Диана Миткова
18:09, 25.01.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отказват да коментират каквото и да било, преди да е приключила проверката. Кабинковият лифт днес беше пуснат, но за да бъде извършен технически контрол, съобщи репортерката на "По света и у нас" Цвета Младенова. Неофициално тя е установила, че кабинката не може да се отвори, когато вече е във въздуха, може да се отвори отвън.

Любомир Станков - баща на детето: Като стигнах до него и като си го гушнах, вече ревнах и благодарих на Господ, че е жив и първото нещо, което ми каза Владо е "Тате за малко да умра. Снегът ме спаси". Това му бяха думите.

След падането на сина му от кабинката на Симеоновски лифт между 11 и 13 стълб бащата слиза на първата междинната станция "Лале" и тръгва пеша в преспите към детето. Преди инцидента всичко е изглеждало спокойно.

Любомир Станков - баща на детето: Аз седя до вратата, Владо е срещу мен, а момиченцето ми е от другата страна, по средата е сноубордът между седалките като масичка, защото закусвахме. И тук тезата на "Витоша СКИ", че са се борили издиша.



;

От "Витоша СКИ" са направили вътрешна проверка на всичките 220 кабини, която показва, че те са в нормите. Според фирмата боричкане между децата и неправилно поведение на пътниците може да е причинило отваряне на кабината. Допълват обаче, че минусовите температури също може да са допринесли за инцидента.

Костадин Костадинов - изпълнителен директор на "Витоша СКИ": Ние си го обясняваме с това че в кабината е имало 3 борда, най-дългия борд, това е на бащата. Възможно е по невнимание просто той така да го е поставил, че самата врата да е нямала възможност да се затвори абсолютно плътно. Ние не можем да влияем на климата, обаче ние правим тотална проверка на всички кабини и ако някъде нещо има което дори и малко да е отклонение от нормативите веднага го отстраняваме.

Проверките от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор продължават и днес. Увериха ни, че кабинката, в която е станал инцидента, е отделена от лифта, а заключващото устройство ще бъде демонтирано. На него ще се направят допълнителни обследвания.

Димитър Гюров - началник на отдел "Инспекция за държавен технически надзор" - София: Въвеждането в експлоатация на всяка една кабинка отново ще става поетапно, след като сме сигурни, че затварящият механизъм работи на всяка една от кабинките.

С официално становище ще излязат до седем дни. Въпреки това лифтът може заработи още утре с кабинките, за които е сигурно, че са в изправност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки обжалват присъда за катастрофа
Близки обжалват присъда за катастрофа
Започна процесът срещу Шведския Фрицл
Започна процесът срещу "Шведския Фрицл"