Община Велинград стартира проверки на хотелите и местата за настаняване. Служителите на администрацията проверяват документите по категоризация на обектите, както и отчитаните резервации. От курортната община отбелязват и завишение в приходите от туристическия данък.

Велинград

Проверките стартираха от началото на месец март и ще продължат докато обхванат всички обекти на територията на Велинград. В рамките на кампанията общинарите проверяват всичко свързано със Закона за туризма и за местни данъци и такси.

Спас Шулев – гл. инспектор "Местни приходи" в Община Велинград: "В хотелите се проверява налична категоризация, режим на работно време, регистъра за настанените туристи - дали отговоря на това, което са декларирали пред нас самите хотелиери."

В резултата на кампанията и подобрената комуникация с хотелиерите от Общината очакват и повишение на приходите от събрания туристическия данък.

Костадин Коев – кмет на община Велинград: "Имаме пълно съдействие от страна на хотелиерите. Тук можем да говорим за едно надграждане. Говорим за партньорство."

За 2017 година Община Велинград е събрала близо 650 000 лева от туристически данък. Това е с 30% повече в сравнение с приходите от 2016 година. Всички средства постъпили от налога ще бъдат използвани за благоустройства на града и реклама на СПА столицата, увери кметът.

Костадин Коев – кмет на община Велинград: "2018 година ще е изключително знакова за Велинград. Подготвяме се за 70 години Велинград и честването на 10 години от обявяването за СПА столица на Балканите."

И докато в този 5-звезден хотел нарушения не бяха констатирани, то в други туристически обекти вече има издадени предписания. Проверките в тях ще продължат до цялостното отстраняване на нередностите.