НОВИНИ

Проверка на НЗОК ще установи какви са задълженията към чужди здравни фондове

Спешна проверка в Здравната каса трябва да установи какви са задълженията към чужди здравни фондове. Това стана ясно след извънредно заседание на Надзорния съвет.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:45, 23.02.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Според данните изнесени от управителя на касата проф. Камен Плочев, дълговете са над 271 милиона лева, като над 133 от тях са просрочени. Финансовият министър обаче изнесе данни, според които просрочените задължения към края на януари са 7 милиона и 600 хиляди лева.

Председателят на Надзорния съвет обясни, че това е сумата, записана в оборотната ведомост на касата, а в бюджетна дирекция имало други числа за постъпили искове.

Проверката, възложена от Надзора, трябва да изясни колко са общите и просрочените задължения, обясни председателят на Надзорния съвет и заместник-здравен министър Жени Начева. По думите ѝ, предвидените в бюджета за тази година 73 милиона лева за разплащане с чужди каси ще са напълно достатъчни.


Жени Начева - председател на НС на НЗОК: "Трябва да се координира и синхронизира информацията между отделните звена структурно в касата, които обработват бюджетни и счетоводни документи, за да се отразят финансово-счетоводно правилно коректните числа, но това не влияе върху изпълнението на бюджета за 2018 година и върху лечението на пациентите."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста бившия френски легионер от Орешник
Съдът остави в ареста бившия френски легионер от Орешник
Започна неформалната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел
Започна неформалната среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел