НОВИНИ

Проверка за цените на онколекарства

Започват проверки на цените за онко лекарства, които отделните болници декларират пред Здравната каса. За много от тях са регистрирани недопустими разлики. Днес в Бургас заместник здравният министър Ваньо Шарков и подуправителят на касата Иванка Кръстева провериха и как работи новата система за регистрация на пациенти в болничните заведения.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
21:23, 26.08.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

След като Здравната каса за пореден път регистрира рекорд в харчовете за онколекарства, екипите ще проверяват документацията, ще обикалят отделенията и ще разговарят с пациентите на място. Здравната каса не ограничава парите за онкоболните и ще заплаща всички изписани медикаменти, но ще проверява стриктно защо има разлики в цената на един и същ медикамент. Статистиката сочи, че за първото полугодие има намаление на онко пациентите с 5%, а в същото време има увеличение с 26% на парите за онко медикаменти, без да има промяна в листата.

Иванка Кръстева - подуправител на НЗОК
"Имаме лечебни заведения, в които един и същ лекарствен препарат е с 34% разлика в цената."

Резултатите от проверката ще бъдат предадени на компетентните органи, а онкоболните трябва да бъдат спокойни, тъй като всички необходими лекарства ще бъдат разплатени от касата.

Ваньо Шарков - заместник-мининистър на здравеопазването
"Това са средства, които са на централно управление, те не са лимитирани."

Проверяващите се запознаха и с въведената в бургаската многопрофилна болница система за пръстова регистрация. Засега системата е в тестови режим, а нейното пълно въвеждане ще стане след 1 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на кампанията на Тръмп е бил съден за домашно насилие
Шефът на кампанията на Тръмп е бил съден за домашно насилие
Бразилската полиция препоръча бившият президент Лула да бъде обвинен в корупция
Бразилската полиция препоръча бившият президент Лула да бъде обвинен в корупция