В деня на траур в Перник започнаха погребенията на жертвите на тежката катастрофа край ловешкото село Микре.

Девет души загинаха миналия петък, след като се удариха камион и автобус, превозващ незрящи.

Собственикът на пернишката фирма-превозвач „ВИ-ЕМ“ Юлиян Борисов подкрепя планираните нови изисквания за безопасност за всички компании.

Освен коланите да станат задължителни, Юлиян Борисов защити идеята за видеонаблюдение, както в автобусите, така и по пътищата.

Юлиян Борисов, собственик на „ВИ-ЕМ“,фирма-превозвач: Така ще бъде най-добре. Поне хората ще се стреснат да не карат толкова силно.

Фирмите обаче ще имат нужда от време, за да оборудват автобусите.

Юлиян Борисов, собственик на „ВИ-ЕМ“,фирма-превозвач: За моята фирма мога да го реша до един месец. Не е проблем това. Но, общо говоря, поне една година трябва да има гратисен период някакъв.

От община Перник казаха, че редовно проверяват всички превозвачи, с които работят. Според техните обследвания "ВИ-ЕМ" е била изрядна с изключение на един акт за претоварване на автобус от август тази година.

Денислав Захариев - зам.-кмет Стопанска политика, община Перник: Това всъщност е единственото нарушение, констатирано за фирмата в 2017. В 2016 тя е попадала в обхвата на нашите проверки, но не са регистрирани нарушения от нейна страна.

Днешният ден в Перник беше обявен за траурен. От общината съобщиха, че ще бъде открита дарителска сметка към Българския червен кръст за помощ за пострадалите и техните семейства.

Общината също ще поеме погребенията на загиналите. Семействата ще получат и еднократна помощ от 325 лева.