Днешният 21 март е официален празник за жителите на Кюстендил. Той е неработен, а за тези, които ще бъдат на работното си място трябва да има издадена нарочна заповед от работодателя. Омбудсманът на града, Васил Иванов проследи за нарушения на трудовото законодателство за работа в празничен ден.

Кюстендил

През 2011 година, Общинският съвет в Кюстендил приема решение, с което обявява днешния ден за празничен и неприсъствен за служителите в държавния и частния сектор в общината.

"Вие на работа ли сте в момента?

"На работа сме ама със заповед."

"Каква заповед?"

"Да ни се плаща днеска."

"Знаете ли, че трябва да бъдете компенсиран по някакъв начин?"

"Ясно ми е това и ще получа двойно заплащане."

Работещите на подневно или сумарно отчитане на работното време, независимо дали са в държавни или частни предприятия, трябва да почиват. Ако са извикани на работа обаче, трябва да имат нарочни заповеди за това, а заплащането трябва да е по- високо.

Васил Иванов – омбудсман на Кюстендил: "Обезщетението, предвидено в КТ е до 75% от основното възнаграждение, като в много от колективните трудови договори е договорен точно размера на това обезщетение, което е горе-долу около 50% е редовната ставка, която би трябвало работодателите да заплатят на работещите в този ден. Това обезщетение не се отнася, тук държа да подчертая, за хората, които работят по предварително изготвени графици. Ако има предварително изготвени графици за работа през днешния ден, то тези работещи няма да бъдат компенсирани, така че да не се надяват на такава компенсация."
Обмудсманът на Кюстендил Васил Иванов ще предаде сигналите от граждани за нарушения в днешния почивен за общината ден в Инспекцията по труда. От там казаха ,че ще извършени проверки на място, а след един месец ще стане ясно какви санкции ще бъдат наложени на работодателите, които са нарушили правата на хората. При установени нарушения глобите са от 1500 до 15000 лв.