Министерството на културата изпрати специалисти да вземат проби в новоремонтираната сграда на класическата гимназия в София. Те трябва да установят дали там има опасно количество азбест. Резултатите от експертизите ще бъдат готови до седмица. След...

Министерството на културата изпрати специалисти да вземат проби в новоремонтираната сграда на класическата гимназия в София. Те трябва да установят дали там има опасно количество азбест. Резултатите от експертизите ще бъдат готови до седмица.

След като родители занесоха проби в лаборатория на БАН, която преди 2 дни доказа наличието на азбест в сградата на класическата гимназия в кв. Модерно предградие, днес бяха взети две проби от две различни помещения в училището, за които се предполага, че са изградени от азбестови плоскости. Лабораторен анализ ще установи дали има азбест, какъв е видът му и какво е процентното количество в материала.

По-късно днес част от родители на ученици от гимназията дадоха пресконференция. На нея те настояха децата да се върнат в ремонтираната сграда дори да се докаже наличието на азбест.

Пробите, взети тази сутрин, ще бъдат изследвани в Центъра по обществено здраве и анализи и Националния институт за строителни изследвания към Министерството на регионалното развитие. Резултатите ще станат ясни след седмица.