НОВИНИ

Проверки за нелегална търговия с коледни дръвчета в Пловдив

Регионалните дирекции по горите в страната започват масови проверки в търговската мрежа за незаконна продажба на коледни дръвчета. Всеки нарушител ще бъде глобен. Екипът ни в Пловдив потърси съветите на специалистите за това как да открием подходящите за празниците елхи.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
12:52, 11.12.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

За да сте сигурни, че купувате коледно дръвчето, добито по законен начин, то задължително при продажбата му трябва да има пластмасова пластина.

инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив: Бели пластини с правоъгълна форма, съответно със серия и шестцифрен номер.Също така могат да бъдат и жълти с овална форма.

Пластината е за еднократна употреба. Тя се закрепва на точно определено място - под второто разклонение от върха на отсеченото дръвче. Серията и номерът се вписват в превозния билет, който задължително трябва да придружава коледните елхи когато те се транспортират от мястото на което са добити до търговската мрежа.

инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив: По този начин всяка една елха може да бъде проверена от къде идва, от къде е добита, има ли съответното разрешително за добив на коледните елхи.
;

В случай, че не откриете тези отличителни знаци или имате съмнения за незаконна търговия, може да подадете сигнал на националния тел. 112, след което ще последва задължителна проверка.

инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив: Съответната санкция в Закона за горите е от 50 до 500 лева и имуществена санкция в размер от 100 до 1000 лева. Ако се констатира, че длъжностно лице е извършило някакво нарушение - тогава вече глобите са в по-голям размер и са от 300 до 5000 лева.

Ела, смърч и бял бор са най-често предлаганите в търговската мрежа. От дирекцията по горите в Пловдив препоръчват да си купите коледно дръвче с корен. Така след приключването на празниците ще може да го засадите в двора си или в природата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските международни превозвачи обмислят протест в Брюксел на 10 януари
Българските международни превозвачи обмислят протест в Брюксел на 10 януари
Три месеца след трагедията край Своге: Поставят мантинели на опасния участък
Три месеца след трагедията край Своге: Поставят мантинели на опасния участък