Общинският съвет на Царево настоява за спешна промяна на законодателството, която строго да регламентира местата и начина на къмпингуване. Общинските съветници единодушно приеха декларация, в която заявяват, че дивото къмпингуване уронва престижа на Царево.

В същото време летовници на плаж Корал сигнализираха, че са били проверени от полиция за девети път от началото на сезона и определиха това като репресия, която цели да бъдат прогонени, а мястото застроено. Още от Диана Тодорова.

На плажа Корал вчера отново се появили униформени, за да проверяват къмпингуващите.

Васил Гюров: Ако пред едно българско училище сложим и отидат един или два пъти, не знам дали ще отидат трети път да проверяват за наркотици. Тука си позволяват за 9-ти път, чакаме 10-ти, да пращат държавен ресурс с административни служители няма да ви казвам колко. Много хора напуснаха след първите проверки, ние се запънахме, за да даден гласност на този проблем. Защо всяка година Корал е под светлините на прожекторите? Защото е от единствените 2-3 места незастроени.
Мария Кавлакова: Истината е, че работната група от Министерство на туризма все още не е стигнала до консенсусно решение за това, кое е законно и кое не, и в момента репресията, която се осъществява върху хората се случва бе ясна дефиниция кое е позволено и кое - не.

Кметът на Царево Георги Лапчев е категоричен, че проверки има не само на Корал, а по цялото Черноморие. Показва ни един от сигналите, които получил за нарушения - за замърсен кладенец с вода на Корал, от който се оплаква именно къмпингуващ там. Подадени били и жалби за къмпингуващи, които се разположили в частен имот.

Георги Лапчев, кмет на Община Царево: Няма как да влезеш в чужд имот, да се разполагаш в него като своя собствен и да вярваш, че това е правилно и държавата и общината ти е длъжна да ти осигури пълен комфорт. Собственикът говори едно и също - в моя имот има едни хора, които са се самонастанили и изхвърлят отпадъци, правят нещо с водата, правят нещо с тока, а те просто нямат право да го правят.
Мария Кавлакова: Не купуваме от никого ток и вода.
Васил Гюров: Имаме резервоари големи и токът е от слънчеви панели, но хората, които са тука, повечето не ползват такива неща. Те не са дошли тука да ползват ток и вода, а да са насаме със себе си на тоя все още девствен плаж.
БНТ: Собственикът на земята е испанската фирма, която искаше да строи 2500 апартамента там?
Георги Лапчев, кмет на Община Царево: Собственикът на земята е испанската фирма, която има проект, който когато отговори на законно установените норми, ще може да построи. 50% от вината е у самия собственик, защото той не е проявил грижата на добър стопанин и затова общината санкционира собственика.

Какво е къмпинг, какви видове къмпингуване има и как ще бъдат регламентирани те - това остават въпроси за края на този туристически сезон, когато се очакват предложения за промени в закона за туризма.

Протест на къмпингуващи на плажа "Корал" срещу зачестилите проверки

Протест на къмпингуващи на плажа "Корал" срещу зачестилите проверки

Над 200 туристи подкрепиха протеста на гражданското сдружение „Да запазим Корал“ срещу зачестилите проверки на къмпингуващите в защитената местност. Ц...