НОВИНИ

Проверките в "Топлофикация София" продължават

Само тези столичани, които са останали без парно повече от 48 часа, ще получат обезщетение. Това стана ясно от методиката, която представиха от "Топлофикация-София" пред енергийната комисия към Столичния общински съвет по-рано днес. Според изчисленията на дружеството от аварията са били засегнати над 105 000 клиенти, което е почти една четвърт от всички. На какъв принцип ще се изчисляват обезщетенията и как ще бъдат получени, разказват Владимир Христовски и Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:12, 16.02.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Клиентите на "Топлофикация-София", които не са имали парно и топла вода за период по-малък от 48 часа единствено няма да плащат за неполучената енергия. Тези, които са били без парно повече от две денонощия освен приспадната енергия, ще получат и компенсация. Тя ще се изчислява като обща сума за блока и ще се разпределя между абонатите от самата "Топлофикация" в зависимост от тяхното потребление.

Георги Беловски, изп. директор на "Топлофикация София": От една страна да не се стигне до свръхобезщетяване, което ще представлява от гледна точка на компанията, на акционера, ще представлява риск от лошо управление на дружеството и от безстопанственост. От друга страна - да няма подобезщетяване, което представлява риск за клиентите да не бъдат обезщетени справедливо.

От "Топлофикация" представиха два примера - при сметка от 53 лева, тоест когато абонатът плаща само сградна инсталация и при сметка от 183 лева. В първия случай, начислената компенсация ще бъде малко над 6 лева, а във втория малко над 21 лева. Сумите ще бъдат изведени на отделен ред в месечната сметка за февруари, която софиянци ще получат на 15 март.

Боян Паунов, директор Експлоатация в "Топлофикация-София": Ако дължите 100 единици, ви се приспадат 10 единици и ще платите 90. Другото, енергията, която ви се приспада - некачествена или с влошени параметри, тя се приспада от стойността на топломера. Ако вашата месечна фактура е 40 лева, няма как обещетението ви да е 20 лева, нали разбирате, а има много такива.

Междувременно продължават проверките на министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране.


БНТ: В какво се състои вашата проверка, само по документи ли е?

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Не само по документи, тя е и физическа на място. Има тричленен екип на регулатора, който на място извършва проверка и разбира се ползва и техническата експертиза относно причините, довели до това състояние, но и събиране на всички сведения свързани както със засегнатите домакинства, райони и квартали на София, съответно мерките, които са предприети и компенсацията, която трябва да извърши "Топлофикация-София", което очакваме да бъде определено след решение на СОС.

В случай, че КЕВР открие нарушения, топлофикация може да бъде санкционирана по две линии - за лишаване на клиентите от парно по нейна вина и за липса на адекватна информация по време на аварията.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Да те оцени Илон Мъск
ДРУГИТЕ новини: Да те оцени Илон Мъск
Патриарх Неофит се срещна с еврейската общност в България
Патриарх Неофит се срещна с еврейската общност в България