НОВИНИ

Проверяващи откриха редица нарушения при санирането на сградите в Благоевград

Проверяващи от Инспекцията по труда откриха редица нарушения при санирането на сградите в Благоевград, допуснати и от работодатели, от и работници. Това показват данните за месец март. При направени 33 проверки на обекти, на които се извършват дейности по саниране, са съставени 11 акта за административни нарушения.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Аксения Ангелова
19:10, 25.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Проверките показват, че все още фирмите, които извършват санирането, наемат хора на работа без да сключват с тях трудови договори. За разлика от месец февруари, през март нарушенията се оказали пет пъти по-малко .

Славянка Симитчийска, директор на Дирекция "Инспекция по труда" - Благоевград:
“Засилихме проверките на обектите, ходехме на един обект, където имахме, всеки ден ходехме на този обект. Първия ден бягаха, втория ден също. Третия ден вече тези, които бяха без договори, не бяха на обекта.”

Строителен работник на една от сградите, която се санира в момента в Благоевград, разказа, че фирмата изпълнител не е длъжна да следи дали всеки работник е с трудов договор. За безопасността добави, че е отговорност на всеки работник.

"Фирмата не може да следи 200 човека. Не може да ги наблюдава като малки деца. Все пак те са възрасти хора, дошли са да работят, не да ги наблюдават дали ще се убие някой.”

80 процента от съставените актове са за нарушения на здравословните и безопасни условия на труд.

Славянка Симитчийска, директор на Дирекция "Инспекция по труда" - Благоевград:
“Това са неизползването на личните предпазни средства от работещите, необезопасените скелета, липса на информационни табели на обектите, липсва на огради, непроведени инструктажи.”

Санкцията за неизряден работодател е от 1500 до 15000 лева, в зависимост от броя на нарушенията. А ако обектът не е обезопасен и е съставен акт, спира да извършва дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
102 години от битката при Галиполи
102 години от битката при Галиполи
ПАСЕ възобновява наблюдението на Турция
ПАСЕ възобновява наблюдението на Турция