НОВИНИ

Проверяват автобусите в София след инцидента на Орлов мост

Автобус от градския транспорт се запали тази сутрин на спирката на Орлов мост. Рейсът е на частна фирма, движел се по линия 306 и в момента на инцидента в него е имало пътници. Това стана повод кметът Йорданка Фандъкова да разпореди незабавна проверка на автобусите, които се поддържат от частните оператори.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:52, 08.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Автобусът е пламнал малко след 9:00 сутринта, секунди преди да потегли от спирката на Орлов мост в посока Софийския университет.

Атанас Атанасов, таксиметров шофьор: Имало е теч на гориво някъде и от това е станало цялото нещо. Той е почнал да мирише първо на бакелит вътре, пътниците са се развикали и тогава автобусът е спрял.

В автобуса е имало около 15 души. Никой от пътниците не е пострадал заради бързата реакция на шофьора.

Атанас Атанасов, таксиметров шофьор: Бях с таксито на светофара на Орлов мост големи пламъци излизаха и хората бягаха от автобуса и нито една кола не спря с пожарогасител да го изгаси. Всеки държи телефона и снима.

Причината за инцидента е запалване на двигателя.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Нямаме данни към този момент за някакъв умисъл или някакво евентуално напрежение породило тази авария.
Христиан Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност: Автобусът е собственост на ,,Карат-С". Ако автобусът е в движение той със сигурност трябва да е минал всички проверки, които се изискват по закон.

От фирмата заявиха за БНТ, че автобусът е на 7 години и е с изрядни документи. Заради инцидента столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди проверки на всички частни оператори.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз поисках веднага от Автомобилна администрация да направи проверка на техническото състояние на автобусите на частните оператори. Очаквам и от частните оператори да изпълняват ангажиментите си така както трябва, за да няма риск за хората.

Договорът на оператора по линия 306 изтича през 2017 година. Столичният кмет допълни още, че усилията за подмяната на автобусите в столицата са огромни. През последните две години е подменен над 50% от автобусния парк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на годината ще е готова Стената на славата в Силистра
До края на годината ще е готова Стената на славата в Силистра
Таксиметров шофьор от Русе помогна да бъдат заловени телефонни измамници
Таксиметров шофьор от Русе помогна да бъдат заловени телефонни измамници