Експерти от Регионалната здравна инспекция в Благоевград проверяват чистотата на водата в басейните, които се намират в региона. Извършени са 45 проверки на открити плувни съоръжения, като до момента не са установени нарушения и не са съставяни актове. Проверките ще продължат през целия летен сезон.

Благоевград

Водата в басейните се проверява за наличието на няколко вида бактерии, като ешерихия коли, коли титър и стафилококов титър. От здравната инспекция в града казаха, че изискванията за поддръжка на басейните са различни, в зависимост от това дали водата в тях е минерална или обикновена.

Валентина Дамянкина - лаборант: Имаме мониторингова програма за летния сезон. Три пъти в сезона, в началото в средата и в края на сезона. Собствениците на басейните са запознати. Към тях има изисквания за ежедневно контролиране на някои от показателите като примерно ПХ на водата, остатъчен хлор, някои от микробиологичните показатели.

Марияна Илиева е управител на басейн в Благоевград, който от две седмици вече работи. Водният обект е бил почистен и дезинфекциран преди началото на летния сезон. Всеки ден се попълват и дневници, в които се посочва начина на поддържане на водата.

Марияна Илиева - управител на басейн: Идват в седмицата един път, идват взимат си проби, изследват си ги и така досега не сме имали проблеми, всичко е било нормално и нямаме някакви нарушения при тях. Държим на хигиената.

Глобите за нарушителите са от 500 до 5000 лева в зависимост от нарушението.