НОВИНИ

Проверяват дейността на болницата в Ловеч

Прокуратурата започва проверка в болницата в Ловеч, за да установи дали държавата е ощетена в полза на частен интерес чрез сключени договори между лечебното заведение и частна структура. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева по време на среща с персонала на болницата. Многопрофилната болница от години е в тежко финансово състояние, а работещите не са получавали заплати месеци наред.

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 28.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Неоправдано високи заплати по 4000 лева на някои лекари, заплащане на таксита, с които те ходели на работа, нефункционална сграда и договори, сключени във вреда на болницата. Това са само част от фрапиращите нарушения, които е установила проверката в ловешката болница и причината прокуратурата да се занимава със случая, заяви зам.-министър Лидия Нейчева.

Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването: В случай, че се установят данни за престъпление от общ характер, да се предпремемат незабавни данни с цел охраняване на интереса на държавата.

До дни лекарите ще получат заплатите си за юни, а до края на октомври ще бъдат преведени и трудовите възнаграждения за юли и август.

Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването: Не мога да кажа, че ще вземете всичките заплати накуп, защото няма да е вярно.

На болницата вече е отпуснат първият транш на заем, с който да се погасят задълженията към фирми-доставчици, министерството ще търси начин за цялостно погасяване на дълговете. На срещата зам.-министърът на здравеопазването представи и новия борд на директорите, който е решил членовете му да връщат половината от възнагражденията си в касата на болницата под формата на дарение.

Даниела Коларова, председател на Съвета на директорите на МБАЛ-Ловеч: Не че аз в битов план също нямам нужда от финансови средства, но си давам сметка, че когато апелираш към някой да прояви търпение и компромис, първото нещо, което трябва да направиш, е да дадеш личен пример.

От здравното министерство са заделили средства за ремонт на покрива на болницата и за закупуване на нова апаратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив започна форумът Индустрия 4.0
В Пловдив започна форумът "Индустрия 4.0"
Увеличават минималните осигурителни доходи с почти 4% от догодина
Увеличават минималните осигурителни доходи с почти 4% от догодина