НОВИНИ

Проверяват има ли незаконен добив на инертни материали в коритото на река Чая

Прокуратурата и икономическа полиция проверяват има ли незаконен добив на инертни материали в коритото на река Чая в село Катуница, където се срути подпорна стена и беше обявено частично бедствено положение. Спешните ремонтни дейности на дигата трябва да приключат до края на месеца.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
16:43, 08.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Прокурорските проверки за незаконен добив на инертни материали са по сигнали от кмета и общинския съвет на Садово. Приложени са и снимки и видеоматерили.

Галина Андреева – говорител на Окръжна прокуратура: Не е била установена техника към момента на проверките, която да извършва изкопни или добивни работи на такива материали. В хода на тази проверка е установено същевременно, че на едно от местата, които се коментират в сигналите, се складират отпадъци, като това става нерегламентирано

Затова е стартирала и втора проверка - за евентуално престъпление против околната среда.

Александър Крайнянов, срещу когото са сигналите, в телефонен разговор заяви, че не знае да има незаконно сметище и че многократно е проверяван от всички институции. А с атаките срещу него, кметовете трупали предизборни дивиденти.

В Катуница обаче са категорични относно дейността му:

Красимир Юруков – кмет на село Катуница: Копае на територия от 100-150 декара, дълбочина 10 метра и загробва всякакъв вид отпадъци, строителни, битови, биологични, да не говоря, че от няколко болници отпадъкът идва тук и всичкото това нещо отговаря и казва, че рекултивира почвата.

Течението на реката в района на скъсаната подпорна стена вече е отклонено, работата продължава и дигата трябва да бъде възстановена до края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция срещу неправилно пресичащите минувачи във Варна
Акция срещу неправилно пресичащите минувачи във Варна
Шефката на ТЕЛК - Ловеч остава за постоянно в ареста
Шефката на ТЕЛК - Ловеч остава за постоянно в ареста