НОВИНИ

Проверяват има ли превенция срещу агресията в 52-ро училище

Психолози започнаха работа с децата от столичното 52 училище. Там в петък момиче на 11 години почина като преди това се спречка със свой съученик. Все още не е ясно каква е точната причина за смъртта на детето. От утре индивидуални консултации ще има с по-притеснените деца.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:06, 27.02.2017
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Първи учебен ден след инцидента. В двора и по коридорите на 52-ро училище е тихо. Няма я веселата детска глъчка. Стръкчета цветя, свещи и плюшени играчки са отрупали мястото за почит към починалото малко момиче. Нейните съученици -чисто, по детски се сбогуват с нея - чрез рисунки.

Данко Калапиш - директор на 52 ОУ "Цанко Церковски": Първият учебен ден днес започна с час на класа, в който всеки класен ръководител трябваше да види какво е състоянието на всяко едно дете.

От сутринта в училището са и психолозите от Националната мобилна група за подкрепа в кризисни ситуации. Основната им задача е да бъдат до децата.

Младен Владимиров - психолог: Да се опитаме да ги чуем, да се опитаме да ги успокоим, да им върнем усещането за сигурност. Да им наблюдаваме симптомите, реакциите, поведението, мислите чувствата, емоциите. Да отговорим на техните въпроси, защото в момента децата през уикенда са събрали парчета от един пъзел, който не е техен - има детски страхове, има детски фантазии, има мисленето - ,,ами, ако.., то''.

От инспектората по образованието ще проверяват какво е направило училището за превенция на агресията.

Ваня Кастрева - началник на столичния инспекторат по образованието: Това и ние ще погледнем - в дневника, който следва училището да води по изпълнението на механизма доколко са идентифицирани такива прояви или симптоми на такива прояви и какви действия е предприело училището. Как работят с родителите, какви ангажименти в училищния живот има за децата, така че те да бъдат мотивирани и да се възпитат у тях общочовешки ценности.

Жители на кв. Бояна дойдоха да подкрепят директора,учители, родители и деца. Казват, че това е нещастен случай, който можеше да стане във всяко едно училище.

Светла Ваташка - председател на УС сдружение "Граждански инициативен комитет" кв. Бояна: Познавам майката на момичето, моите безкрайни съболезнования, но има причина за всичко - агресивни са децата. Дават се страхотни работи по телевизиите, имат много информация децата с тия средства и комуникации - фейсбуци, телевизии.

Агресията може да дойде от много места, обясняват психолозите - от незадоволени потребности, подражание, неразрешени във времето конфликти. По притеснителното е, че вербалната агресия е заменяна все повече от физическа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов организира Мачът на годината в България (ВИДЕО)
Димитър Бербатов организира "Мачът на годината в България" (ВИДЕО)
Магьосникът на цигулката вече е тук
Магьосникът на цигулката вече е тук