НОВИНИ

Проверяват камиони и автобуси в цялата страна

Масови проверки на автобуси и товарни камиони в цялата страна. Акцията е провокирана от последните инциденти на пътя, при които десетки пътници бяха ранени. Съвместните проверки на "Пътна полиция" и Автомобилната администрация имат за цел да затегнат контрола при използването на колани в автобусите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:59, 24.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Един от първите шофьори, спрени за проверка малко след граничния пункт ,,Калотина", е Генчо Димов. Автобусът пътува от Хамбург и трябва да пристигне в София. При проверката не са открити сериозни нарушения, само един пътник е без колан.

Генчо Димов, шофьор: ,,Възпитаният пътник си ги ползва. Ние се мъчим да ги убеждаваме. През нощта всеки може да си го откопчи колана и да си продължи без колан."
Красимир, шофьор: ,,Задължително при качване ги караме да си поставят коланите. Някои не може да ги задължим. Просто не искат. Трябва да се караме постоянно с тях."

Шофьорите разказват, че повечето пътници все пак се страхуват да не бъдат глобени, особено ако пътуват на запад, където контролът е по-строг.

- ,,Аз за първи път пътувам и съм с колан."

-,,Щом искаш да си предпазиш живота, ще си сложиш колан."

Глобата за пътник без колан в автобус е 50 лв., санкция има и за шофьора.

Гл. инспектор Росен Рапчев, ГД ,,Национална полиция": ,,Забелязва се, че много от гражданите, които използват автобусни превози, слагат коланите. Това води до по-голяма сигурност и безопасност. Тези колани ще спасят човешки живот."

Проверките показват още, че повечето шофьори на автобуси често правят компромис със задължителните почивки. Много от тях карат повече от разрешените четири часа и половина. Глобата за подобно нарушение е над 1 500 лева.

Румен Таслаков, началник отдел контрол и статистика в ИА ,,Автомобилна администрация": ,,Всеки ръководител на фирма би трябвало да направи организацията на труда на водачите така, че те да почиват достатъчно и да са отпочинали, когато излизат на пътя."

Пътните полицаи ще следят още и за неизрядни документи, нарушения с тахографите и разписанията на всяка линия.

Съвместните проверки на ИА ,,Автомобилна администрация" и "Пътна полиция" ще продължат до края на седмицата."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​140 млрд. долара годишно отиват в сивия сектор при залози на спортни събития
​140 млрд. долара годишно отиват в сивия сектор при залози на спортни събития
Кой е нападателят от Торонто?
Кой е нападателят от Торонто?