НОВИНИ

Проверяват категоризацията на хотели в курорта "Златни пясъци"

Няколко хотела в курорта "Златни пясъци" ще бъдат проверени днес дали съответстват на издадената им категоризация. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в съвместните проверки на ръководеното от нея ведомство и Комисията за защита на потребителите. Инспекциите ще продължат до края на седмицата.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:37, 26.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
проверяват категоризацията хотели курорта златни пясъци

За първия проверен днес хотел, който е категоризиран с четири звезди, ще стартира незабавна процедура за понижаване на категорията, каза министърът. Проверката в хотела е по сигнал на турист, получен на "горещия" телефон на министерството. Ангелкова каза, че в хотела са открити драстични разминавания и нарушения, свързани с категоризацията. В четиризвездния хотел липсва лоби бар, бар басейн, а най-фрапантното е, че липсват сифони във всяка баня, не са спазени изискванията и за хора с увреждания, посочи министърът. Тя уточни, че ще бъдат наложени и актове за други нарушения, свързани с дадената към момента категоризация и липсата на изпълнения към нея. Министърът посочи, че за всяко едно нарушение глобата е от 1000 до 3000 лева.

Ангелкова коментира, че хотелите към момента на издаване на удостоверението си за категория отговарят на изискванията, но след това следват проверките и контролът. По тази причина се готвят промени в Закона за туризма, с които ще бъде създаден туристически инспекторат, който да поеме последващия административен контрол. Тя обясни, че се предвиждат и регионални звена, които да бъдат обособени в областите, на чиято територия има национални курорти.

До момента по цялото Черноморие са констатирани пет хотела, в които условията не отговарят на категоризацията, съобщи още министърът. Тя коментира още, че основните сигнали, които постъпват на "горещия" телефон в министерството са за мръсотия, мухъл, теч и др.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горските пожари в Гърция вече не застрашават населени места
Горските пожари в Гърция вече не застрашават населени места
Учени създадоха робот, който да помага в спасителни операции
Учени създадоха робот, който да помага в спасителни операции