Българската агенция по безопасност на храните започна втория етап от проверката за двоен стандарт в качеството на храните. След като миналата седмица инспектори взеха за изследване проби от 32 продукта в три хранителни вериги в Австрия и Германия, днес взеха за изследване същите храни и напитки от филиалите на веригите у нас.

Предстои да се сравнят етикетите им а след това ще се направи и анализ на съдържанието. Целта е да се установи дали написаното на опаковката съответства на състава на продукта. Резултатите се очакват в края на юни.

д-р Румен Николов - началник на отдел в Дирекция"Контрол на храните" в БАБХ
"Показателите, които сме ги обявили. Зависи от продукта. Има мазнини, водно съдържание, съдържание на захари, на сол. Това са показателите, които ще бъдат изследвани съобразно етикета на продукта. "
Румен Порожанов - министър на земеделието
"Част от продуктите, които са и в Словакия, така и в други страни членки, които са приключили проверките. В част от продуктите има разлики - включително в етикета. От гледна точка на това, че съставките, които са на Западноевропейския пазар и тези, които са в Югоизточна Европа се различават с определени компоненти.