Прокуратурата започва проверка на имоти край морето на семейството на депутатката от БСП Елена Йончева. Държавното обвинение се самосезира след публикации в медиите, според които в "къщите за гости", собственост на семейството, не се настаняват туристи.

Според публикациите три "къщи за гости" близо до плажа на село Лозенец са изградени с над 376 000 лв европейско финансиране през 2011 г. от фирма, управлявана от свекъра на Елена Йончева. Твърди се, че те не се използват по предназначение, а като семейна вила.

Елена Йончева, депутат от "БСП за България": Моят свекър е управител, но той е управител още преди да познавам това семейство. Това е абсурдно.

Прокуратурата е възложила на Националната полиция да провери цялата документация, както и самите къщи на място. Да се изискат регистрите за настаняване на туристи, информация за заплатените туристически данъци и документите за регистрация и категоризация като места за настаняване. От местното районно на полицията да се вземе справка за регистрационните карти на нощували в къщите туристи, за да се установи дали са ползвани по предназначение.

Елена Йончева, депутат от "БСП за България": В България има жълто-кафяви медии и ако искат да направят журналистическо разследване има основни принципи на журналистическото разследване.

На полицията е възложено още да провери дали вписаните в регистрите гости действително са посещавали въпросните къщи. Срокът, в който работата трябва да приключи, е един месец.

Елена Йончева ще предостави на прокуратурата оригиналния запис „Ало, Банов съм“

Елена Йончева ще предостави на прокуратурата оригиналния запис „Ало, Банов съм“

Оригиналният запис е направен от служител на министерството на културата, който с телефона си е записал инструкциите на министър Боил Банов как да се...