НОВИНИ

Проверяват лекарката от Ихтиман, издала 194 болнични листа

Областната Регионална здравна инспекция на София ще проверява лекарката от Ихтиман, издала 194 болнични листа на служители от една фирма за половин година. Случаят беше посочен в доклада на НОИ и цитиран вчера от премиера. По данни на лекарската комисия към болницата в града, работодателят е обжалвал част от тях. Има и отменени заради открити нарушения. Доктор Йоли Костадинова заяви, че всички болнични, които е издала, са законни.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
20:39, 25.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

През първите 6 месеца на 2017-а доктор Костадинова е издала 500 болнични.194 от тях са на служители от шивашки цех в Ихтиман.

Д-р Йоли Костадинова - общопрактикуващ лекар: Основно действително са роми, които са моята пациентска листа. Тъй като може би 1/3 работят в това шивашко предприятие. Оплакванията им са абсолютно реални и всичко е законно.

Служителите имали проблеми със ставите и белия дроб, част от тях взимали болнични ,за да гледат децата си.Една от пациентките на доктор Костадинова работи във фирмата от 3 години.Твърди, че е била в болничен само 10 дни.

Катя Димитрова: Които са болни не може без болничен. А те болни ли са или се правят, че са болни. Болни са, не може така.

От болницата в Ихтиман съобщиха,че управителят на шивашката фирма е обжалвал 13 болнични, а осем са отменени.

Д-р Йоли Костадинова - общопрактикуващ лекар: "Никога не сме имали отменени болнични. - Често ли се обжалват? - Не.

В Областната регионална здравна инспекция на София в последните 3 месеца срещу болнични на доктор Костадинова са подадени 16 жалби от други фирми. Нарушения не са открити. Експертите обясниха,че проверяват болничните по изследванията и другите документи, предоставени от лекарите, но има ситуации, в които не могат да упражнят контрол.

Д-р Гергана Богданова РЗИ София - Област: Тези, които са за вирусни заболявания на пример, те са недоказуеми, но това са малък брой болнични дни, не може да бъдат повече от 14. Контролът е при самите общорпактукуваши лекари. Те знаят,че може да им бъдат наложени санкции.

Какъв е размерът на санкциите и кой ги налага, обаче Богданова не успя да обясни. От НОИ съобщиха,че през първото полугодие са обжалвали над 11 хиляди болнични. Над 2000 са отменени и не са изплатени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъждът наводни спортен комплекс „Дунав“ в Русе
Дъждът наводни спортен комплекс „Дунав“ в Русе
ЕП даде зелена светлина за преговори за директива за командированите работници
ЕП даде зелена светлина за преговори за директива за командированите работници