Националната агенция за приходите, МВР и ДАНС проверяват сигнал за хакерска атака върху компютърната система на приходната агенция. Поводът - разпратен от руски сървъри имейл с голямо количество информация за милиони български граждани.

На този етап са разпространени 57 папки, които съдържат имена, ЕГН, осигурителна и данъчна информация за много български граждани.

Хакерите твърдят, че информацията, с която разполагат, засяга 5 милиона граждани и фирми. От НАП моментално са сигнализирали МВР и ГДБОП и вече се работи да се разбере на първо място до колко от тази информация е автентична.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Проверяваме две неща с ДАНС и колегите от ГДБОП. Първо, дали тези данни, които циркулираха днес за кратко в публичното пространство са верни. Т.е. дали това наистина е информация, принадлежаща на НАП. Второто, което проверяваме, е достъпът до сървърите и базата данни на НАП за месеци назад. За неоторизиран достъп, за да видим дали подобен риск се е осъществил.

Системата на НАП в момента функционира и онлайн услугите са достъпни.

Росен Бъчваров: Системите в момента функционират, подават се всички видове осигурителни и данъчни документи. Към момента нямаме никакви данни за активни хакерски атаки, но това не означава, че такива не са били мислени в някакъв предишен период от време. В последните месеца сме засичали няколко безуспешни опита за пробиване на сигурността, но към момента всичко би било спекулация. До утре сутринта се надяваме да можем да отговорим на въпроса, дали тези данни са действително данни на НАП и дали са изтекли тези данни по начин, по който не би следвало да се случва. И второ - дали е осъществен нерегламентиран достъп до компютърните масиви на НАП.

Бъчваров допълни, че е рано да се коментира по какъв начин разпространяването на данните може да навреди на гражданите и фирмите, ако те са автентични.

Росен Бъчваров: На този етап е рано да обсъждаме хипотези. Утре сутрин ще направим на цялата необходима информация един пълен анализ и ще направим вероятно брифинг или пресконференция, за да отговорим на въпросите - автентични ли са данните, ако да - какво следва да направи НАП и съответно всички засегнати граждани и фирми.

Хакерите твърдят, че разпространената информация за тях е едва половината от това, с което разполагат. В мейла се призовава и за освобождаването на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж.