НОВИНИ

Проверяват сигнал за замърсяване в река Чая

След сигнал на „зеления“ телефон на РИОСВ – Пловдив за замърсяване на река Чая (Чепеларска) в района на с. Ягодово бе извършена спешна проверка от експерти на РИОСВ. Резултатите от лабораторните изследвания на взетите при проверките проби трябва да покажат каква е причината за замърсяванията на реката. При установяване на нарушения ще бъдат наложени имуществени санкции съгласно екологичното законодателство.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:27, 22.08.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
проверяват сигнал замърсяване река чая

Подателят е алармирал за оцветяване на водите на реката в бяло, като от вар. Извършен е обход по течението на Чая от жп моста на село Катуница до производствения канал на „КЦМ“ АД и „Агрия“ АД, съобщиха от РИОСВ.

Взети са проби за анализ от точките на заустване на промишления поток. Очакват се резултатите от лабораторните изследвания на взетите при проверките проби да покажат каква е причината за замърсяванията на реката. При установяване на нарушения ще бъдат наложени имуществени санкции съгласно екологичното законодателство.

Миналата седмица Районният съд в Пловдив потвърди трето наказателно постановление на РИОСВ, с което на „Агрия“ АД бе наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лв. за изпускане на наднормено количество цинк в река Чепеларска. При извършена проверка през октомври 2016 г. от експерти на РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда е констатиран мътен синьо-зелен цвят на водите на реката и наличие на мъртва риба при моста на село Катуница.

Според решението на съда размерът на санкцията е справедлив и целесъобразен, защото „замърсяването на повърхностното водно тяло – река Чепеларска, в което се вливат производствените отпадъчни води от дейността на „Агрия“ АД не са единичен случай …и са били подавани сигнали и преди и след процесния случай за замърсяване на речното корито и измиране на риба, настъпили са и тежки последици за околната среда с оглед на констатираното трайно замърсяване.“

Това е трето наказателно постановление, потвърдено от Районен съд – Пловдив за последните два месеца. През юни 2017 г. съдът определи да се наложи санкция от 30 000 лв. на предприятието, а през юли и още едно наказателно постановление – в размер на 500 лв.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив ще е домакин на втория дрон фестивал
Пловдив ще е домакин на втория дрон фестивал
Съдът в Турция не позволи на българката Мира Яшар да напусне страната
Съдът в Турция не позволи на българката Мира Яшар да напусне страната