НОВИНИ

Проверяват сигурността на туристическите корабчета

Морската администрация във Варна проверява атракционните корабчета, които превозват туристи през лятото. До момента разрешение за сезонен превоз на хора са получили 45 плавателни съда.

bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 29.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

За да се гарантира безопасността на пътниците, атракционните корабчета всяка година минават технически преглед. Стриктно се следи и за броя спасителни жилетки на борда. Сред най-честите нарушения, които констатират проверяващите, е липсата на застраховка за пътниците.

кап. Валентин Енчев, директор на Морска администрация-Варна: Тази година нищо по-различно не наблюдаваме, независимо, че всяка година напомняме... Обикновено става дума за оборудване, било то спасително, противопожарно или пиротехника, липсващи стикери, информация за пътниците.

Всеки плавателен съд за сезонен превоз на пътници трябва да има указателни табели, поставени на видно място. Те посочват максималния брой пътници, които могат да се качат на борда.

кап. Валентин Енчев, директор на Морска администрация-Варна: И ако дори самите туристи забелязват, че има съответни неизпълнения на тези изисквания от страна на екипажите на тези корабчета, могат да бъдат коректив за това, защото най-важната е безопасността.

Служители на Морска администрация ще проверяват и дали се спазва изискването за подробен инструктаж преди качването на туристите на борда.

кап. Валентин Енчев - директор на Морска администрация-Варна: Те нямат нужната подготовка и знания как да се държат, какво поведение трябва да имат. Затова е много важна тук ролята на капитана, в случая на корабчето, и тези, които управляват плавателните средства.

Проверките на туристическите корабчета ще продължат до края на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба разказва за хляба и виното от древността до наши дни
Изложба разказва за хляба и виното от древността до наши дни
Близо половината градски автобуси във Варна са без климатици
Близо половината градски автобуси във Варна са без климатици