НОВИНИ

Проверяват цените на медицинските услуги по Черноморието

Върховната административна прокуратура разпореди на Медицинския надзор проверка на медицинските центрове в големите курортни комплекси по Черноморието. Поводът са постъпилите сигнали за твърде високи цени в лечебните заведения.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
20:36, 06.08.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В един от медицинските центрове в Златни пясъци прегледите са платени, защото в комплексите край морето не се работи по Здравна каса. Почиващите от чужбина обаче, не плащат нищо, тъй като имат Европейска здравна карта или медицинска застраховка, която е задължителна при пътуване с туроператорска фирма.

Борис Крайчов - лекар: Финансови взаимоотношения няма! Той не плаща тук - всичко става документално. Вече парите на застрахователните компании се превеждат на съответния медицински център.

Д-р Крайчов казва, че българските пациенти са рядкост, но при спешни случаи здравната помощ е безплатна.

Борис Крайчов - лекар: Може да се окаже първа помощ, да се обадим на 112, да дойде екип, да го вземе и да бъде обслужен по надлежния ред.
Д-р Антоанета Касабова- зам. директор на ЦСМП- Варна: В "Света Марина", където има приемно спешно отделение и където работят много специалисти, както и в "Света Анна", когато е необходимо да бъде оказана специализирана медицинска помощ.

Ако пациентът няма здравна застраховка, но желае да бъде прегледан в медицински център, ще трябва да плати между 100 и 120 лева. Контролният преглед струва 50 лева. Центровето по морето са частни търговски дружества и сами определят цените.

Борис Крайчов - лекар: Ценоразписите, които са направени, са предвидени по ценоразписа в Европа.

Единствените пациенти, при които здравните застраховки не важат, са в случай на инцидент в нетрезво състояние. Тогава застрахователят не покрива лечението и се плаща всичко в брой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организаторът на масовото изкачване на Мусала може да получи глоба до 5000 лв
Организаторът на масовото изкачване на Мусала може да получи глоба до 5000 лв
Продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол край с. Крушаре
Продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол край с. Крушаре