Аварийните екипи на Столичната община ще проверят всички тераси на сградата, която вчера започна да се руши. Част от мазилката на жилищна кооперация на ъгъла на улиците "Граф Игнатиев" и "6 септември" се срути върху тротоара. Инцидентът в центъра на града по чудо се размина без пострадали.

София

Обезопасителни ленти и днес спират преминаването под опасните тераси на улиците "Граф Игнатиев" и "6 септември". След като вчера късове от мазилката на третия етаж се срутиха, аварийните екипи установили, че е опасен и долният етаж.

Обезопасителни ленти и днес спират преминаването под опасните тераси на жилищната сграда. След като вчера късове от мазилката на третия етаж се срутиха, аварийните екипи установили, че е опасен и долният етаж.

Красимир Димитров - директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към СО: Нашият екип отстрани от втория етаж опасни плочи, които са на терасата и от третия етаж странично.
Имаше опасност от втория етаж да паднат по-големи парчета, отколкото от третия етаж.
Това според мен може да се дължи на всякакъв вид метеорологични условия.

Според живеещите в сградата обаче, ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" е допринесъл за рушенето ѝ. Те настояват да се направи проверка на всички стари кооперации в района.

Кирил Кирилов - домоуправител: Тази техника земекопна, валираща, разбиваща, с тези вибрации са допринесли за компрометирането на части от сградата.

На собствениците на жилищата е съставен констативен протокол. Те са задължени сами да укрепят терасите. Срок за това обаче няма.

Красимир Димитров - директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към СО: Предстои оглед от районната администрация и от "Архитектура и градоустройство" да направят оглед на сградата, специално на терасите.

Ако няма други опасни тераси, лентите ще бъдат махнати и по тротоара ще може да се преминава.

Вижте и още във включването на Паулина Найденова.