Прокуратурата влезе в две нотариални кантори в София. Разследването е за незаконни сделки с недвижими имоти, част от които са собственост на Българската православна църква. Към момента няма задържани.

Едната от претърсените кантори се намира на бул. "Евлоги и Христо Геогиеви", а разследването е за данъчни и длъжностни престъпления, документна измама и пране на пари.

Досъдебното производство е образувано в средата на юни след сигнал, постъпил в СДВР.

От прокуратурата съобщиха, че жалбата е подадена от Западно и средно-европейския митрополит Антоний. Последвала проверка на Икономическа полиция, след която са събрани достатъчно данни за имотни сделки с фалшиви документи.

Емилия Русинова, градски прокурор: Става въпрос за недвижими имоти, които са придобити чрез неистински саморъчни завещания. Част от имотите принадлежат на Българската епархия за Средна и Западна Европа на Българската църква.

Заподозрени за престъпленията са длъжностни лица, включително нотариуси.

Емилия Русинова, градски прокурор: Лицата, които са придобили тези недвижими имоти с неистинските завещания, са познати като лица, които участват в схеми с придобиване на недвижими имоти чрез неистински документи.

От прокуратурата са уверени, че ще съберат достатъчно доказателства за извършените престъпления.